Minimalna wysokość budżetu OSP

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.
Awatar użytkownika

Topic author
huragan
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): woj.małopolskie
Kontakt:
Status: Offline

Minimalna wysokość budżetu OSP

Post autor: huragan »

Ma ktoś jakiś pogląd na to, czy określona jest minimalna ilość pieniędzy, które Urzędy Gmin powinny przydzielić jednostkom OSP na rok. Wiadomo że ilość pieniędzy do podziału na OSP w gminie, zależy od zasobności budżetu gminy itd. Niestety w wielu przypadkach jeśli, jak się to mówi między wójtem a strażą nie ma "chemii", to te budżety są lekko mówiąc marne. :?:

mariuszskarbnik

Re: Minimalna wysokość budżetu OSP

Post autor: mariuszskarbnik »

Żadne przepisy nie regulują wysokości dotacji czy dofinansowania z UG. UG ma obowiązek zapewnic ochronę ppoż i tyle. Zazwyczaj utrzymywane są jednostki z KSRG i to wystarcza. Cała reszta to tak naprawdę z ekonomicznego punktu widzenia utopienie pieniędzy. Reszta funkcjonuje tylko ze względu na tradycję.

STAR244

Post autor: STAR244 »

popieram mariusza na pięć
Awatar użytkownika

Topic author
huragan
Kontakt:

Co to znaczy, że:
Cała reszta to tak naprawdę z ekonomicznego punktu widzenia utopienie pieniędzy. Reszta funkcjonuje tylko ze względu na tradycję.
Jeśli dobrze zrozumiałem Waszą wypowiedź to uważacie, że do gaszenia pożarów i akcji przeciwpowodziowej wystarczyłyby jednostki z KSRG? Gdyby tak iść Waszym tokiem rozumowania, to doszlibyśmy w końcu do wniosku że powinny zostać tylko jednostki PSP.

mariuszskarbnik

Pewnie, że nie wystarczą. Tylko, że zazwyczaj tak się to odbywa. Oczywiście są wyjątki, ale nieliczne. Doposaża się jednostki, które naprawde są w stanie szybko zareagować na alarm i to jest oczywiste i prawidłowe. Prawdą jest też to, że gdyby w wiekszości jednostek będących poza systemem ogłoszono alarm wśrodku tygodnia w godzinach okołopołudniowych, to nie dało by się skompletować pełnej załogi samochodu, bo ludzie byli by w pracy, na uczelni, bądź w urzędach. Taka jest prawda i nie ma co się na siłę oszukiwać... Poza tym do wyjazdu członków OSP na akcję wymagane są badania lekarskie. Jeżeli w Gminie jest ok. 15 jenostek (jak moja), to ważne badania posiadają 3 góra 4 jednostki... Koszt badań na chwilę obecną jest wysoki. Dopóki nie będą one darmowe (tak jak i specjalistyczne szkolenia) to w tek kwestii niewiele się zmieni...
Awatar użytkownika

Topic author
huragan
Kontakt:

Prawdą jest też to, że gdyby w wiekszości jednostek będących poza systemem ogłoszono alarm wśrodku tygodnia w godzinach okołopołudniowych, to nie dało by się skompletować pełnej załogi samochodu, bo ludzie byli by w pracy, na uczelni, bądź w urzędach.
i to tak samo tyczy się jednostek będących w KSRG, bo chyba też pracują w wyżej wymienionych miejscach.
Nie chodzi mi o udowadnianie tego że JRG jest "lepsza" od KSRG, a KSRG od OSP, oczywiście w większości przypadków tak jest, chociaż w rzeczywistości nie zawsze. Jest też oczywiste, że większość pieniędzy powinna być przeznaczona na jednostki KSRG.
Istnieje jednak pewne błędne koło i w sumie o to mi chodziło pisząc tego posta. A mianowicie, w pewnym uproszczeniu:
żeby otrzymywać więcej pieniędzy trzeba być w KSRG, żeby być w KSRG trzeba mieć co najmniej dwa samochody pożarnicze, żeby mieć samochody pożarnicze trzeba mieć pieniądze.
Co ma w takiej sytuacji zrobić jednostka, która ma przykładowo 2 tys na cały rok? Co z tego że będzie szukała projektów z UE, albo dofinansowania z firm ubezpieczeniowych itd. jak i tak musi mieć np. 15% wkład własny.
Ostatnio zmieniony śr 16 cze 2010, 16:38 przez huragan, łącznie zmieniany 4 razy.

Gnyk

Post autor: Gnyk »

Że jak? Jednostka poza systemem to wogule myślisz nie wyjedzie? Tylko u nas w okolicy jest jednostka w KSRG która posiada 3 wozy, znajdź mi w środku dnia obsadę pełną chociaż na jeden! A u nas z 1 wozem i poza systemem obsada będzie prawie zawsze, no ale są wyjatki. Są jednostki poza systemem bardziej mobilne niż te w systemie.

mariuszskarbnik

Jeżeli naprawdę macie taką sytuację, że KSRG nie może zorganizować obsady samochodu, to ktoś tu zawala... Co w takim razie jednostka ta robi w systemie? Już dawno powinna z niego wylecieć... Mają najlepszy sprzęt, a kierowcy etaty w UG, żeby zawsze być gotowym do wyjazdu. W innym przypadku już dawno powinno się ich wyrzucić z systemu... A co z kontrolami gotowości bojowej..? Chyba że ktoś ma niezłe "plecy".
W mojej okolicy jest to nie do pomyślenia, też czasem się wkurzamy, że KSRG bierze 80% budżetu, ale zawsze są na zawołanie. Trzeba im to oddać.
Jeżeli chodzi o małe jednostki, to jak pisałem jest problem z legalnością wyjazdów ze względu na badania lekarskie, szkolenia, czy choćby legalizację sprzętu - wyobrażacie sobie, żeby w każdej jednostce wymieniać cały sprzęt co kilka lat kiedy wyjdzie atest..? Koszty niewyobrażalne. Ale jeśli potem na akcji coś komuś spadnie na głowę, a był w hełmie bez ważnego atestu, to sam sobie winien, a dowódca drużyny ma prokuratora na karku.
Małe jednostki niestety utrzymywane są tylko ze względu na tradycję, same muszą szukać sponsorów. Nawet jeśli same zdobędą jakiś sprzęt to do działań i tak wysyłane są z KSRG, bo są przeszkolone, mają lepszy sprzęt i ważne badania. Ten stan rzeczy nie ulegnie zmianie, niestety.

Gnyk

Post autor: Gnyk »

Heh, znam sytuacje że w gminie są dwie jednostki: obie z porównywalnym sprzętem(nawet wyprzedza ta poza KSRG), obie mają wszystkich członków JOT z badaniami, zgadnijcie która wyjeżdza częściej, ta w KSRG choć ta spoza systemu ma lepszy sprzęt i jest mobilniejsza.

mariuszskarbnik

Jeżeli w gminie są 2 jednostki (powiedzmy max. 5) to nie jest najgorzej. A co jeśli tak jak w mojej jest 15, z czego 2 w KSRG..? Dla reszty niewiele zostaje, ale nie ma za bardzo sie czemu dziwić. A z racjonalnego punktu widzenia, gdyby ich liczba została zredukowana do np. 5 (centrum, wschód, zachód, północ, południe) organizacja ppoż byłaby dużo lepsza - lepsze doposażenie, szkolenia, 5 aut w lepszym stanie, a nie 15 złomów... itp...
Awatar użytkownika

Topic author
huragan
Kontakt:

A co jeśli w gminie jest w sumie sześć jednostek, w tym dwie w KSRG i jednostki nie włączone do systemu dostają 2 tys, na rok. Zgadzam się z Tobą że:
Nawet jeśli same zdobędą jakiś sprzęt to do działań i tak wysyłane są z KSRG, bo są przeszkolone, mają lepszy sprzęt i ważne badania.
Właśnie cały szkopuł jest w tym właśnie, żeby mieć lepszy sprzęt i mieć specjalistyczne szkolenia trzeba być w KSRG (badania mają wszystkie).
Jak już napisałem wcześniej wszystko jest piękne na papierze, wiele jest jednostek KRSG, które nie powinny być w tym systemie. Co oznacza taka sytuacja, że jednostka z KSRG, zajmuje od wielu lat co najwyżej 4 miejsce (na 6) w zawodach pożarniczych, a do pożaru wyjeżdża kilka minut po "zwykłej" jednostce OSP? (oczywiście to pytanie retoryczne)
Awatar użytkownika

sekretaż
OSP (gm., woj.): zachodniopomorskie

Post autor: sekretaż »

Do mariuszskarbnik i star 244
Ciekawy jestem co byście mówili jak byście byli w jednostkach z poza KSRG.
Nie zawsze jednostka w systemie jest lepsza . Może lepiej wyposażona u mnie jednostka w KSRG ma pięć samochodów . Wyjeżdżają w trzech góra w czterech a na drugim aucie zdarza sie tylko kierowca natomiast z poza systemu wyjeżdżają z pełną obsadą . Jestem związany ze swoją jednostką 15 lat wiele widziałem i dużo przeszedłem zaczynaliśmy od GLM Żuk i remizy w której mieścił sie tylko samochód. Udało sie dzięki uporowi wyremontować opuszczony budynek . W chwili bieżącej mamy świetlice zaplecze socjalne magazyn bióro zarządu i garaż 5,5 na 9,5 m. A Żuka wymieniliśmy na Stara . Zakupiliśmy pilarkę spalinową Pozyskaliśmy zestaw ratownictwa medycznego , i wiele innego drobnego sprzętu . A tak w ogóle to jak chcecie zlikwidować pozostałe jednostki w swoich gminach? Bo jednostkę może rozwiązać tylko organ założycielski. Zastanawiam się nad jednym czy jeśli ustawa o ochronie p.poż. nakłada obowiązek finansowania działalności statutowej OSP to czy może nie przekazywać tych środków. A tak w ogóle to druhowie
mariuszskarbnik i star 244 to ile lat w OSP .

mariuszskarbnik

Do Sekretaż (chyba powinno być Sekretarz ;) ),
Co do uwag dotyczących mojej osoby to po pierwsze - staż w OSP 16 lat, wyższe wykształcenie z zakresu zarządzania organizacjami i ekonomii przedsiębiorstw, po drugie - nalężę do jednostki, która nie należy do KSRG !
Rocznie odnotowujemy 4-5 wyjazdów i zawody pożarnicze szczebli gminnych i powiatowych.
Moje spostrzeżenia opisane w poprzednich postach oddają aktualny stan funkcjonalny naszej jednostki, a nie są nagonką na inne małe OSP. Poprostu dojrzelismy do tego, że KSRG jest w tej chwili priorytetem jeśli chodzi o utrzymanie gotowości do wyjazdu (w mojej gminie KSGR ma najwiecej wyjazdów w powiecie - ok. 280 rocznie) i stało się to dla wszystkich oczywiste. Dostanie się do KSRG na mocy obowiązujących ustaw i dyrektyw jest proaktycznie niemożliwe bez stałego niezależnego źródła finansowania i rozbudowanych zasobów ludzkich, więc przestaliśmy snuć utopijne marzenia. Inne jednostki także to rozumieją. Działają ze względu na historię i tradycję miejscowości, nie snując marzeń o rozwoju szeroko zakrojonej działalności ppoż z oczywistych względów. A co najciekawsze z ich inicjatywy pojawił się pomysł scalania małych jednostek z miejscowości leżących blisko siebie w jedno stowarzyszenie.
Nigdy nie pisałem, że należy rowiązać wszystkie małe jednostki, tylko że ich scalenie będzie korzystne dla wszystkich - zarówno ze względu na pisoadany sprzęt, przeszkolonych ludzi jak i wielkość dofinansowań.
Oczywistym jest, że trzeba stawiać na jakość a nie na ilość... Cóż z tego że na terenie gminy jest 15 sztuk GLM Żuk i każdy naczelnik cieszy się, że posiada samochód, jeżeli sprawnych technicznie jest 8 sztuk, a niezbędny sprzęt znajduje się na 3 pojazdach..?
Awatar użytkownika

Topic author
huragan
Kontakt:

Dostanie się do KSRG na mocy obowiązujących ustaw i dyrektyw jest proaktycznie niemożliwe bez stałego niezależnego źródła finansowania i rozbudowanych zasobów ludzkich, więc przestaliśmy snuć utopijne marzenia. Inne jednostki także to rozumieją.
Ja właśnie tego nie rozumiem i się z tym nie zgadzam, jednostka, która chce wejść do KSRG mimo, że ma chęci, "rozbudowane zasoby ludzkie", to nie ma jak napisałeś "źródła finansowania". Jest to błędne koło jak już wcześniej napisałem. Oczywiście zgadzam się, że ważna jest jakość, a nie ilość. 15 jednostek w 1 gminie to dużo, jednak nie można odmówić żadnej jednostce prawa do "walki" o lepszy sprzęt, pieniędzy na szkolenia, tym bardziej że większość robi to społecznie. Co do scalania jednostek to uważam, że w tej miejscowości, gdzie zostanie zlikwidowana OSP ruch strażacki upadnie, bo nie wyobrażam sobie, żeby ludzie z dwóch różnych miejscowości na dłuższą metę żyli w zgodzie.
Awatar użytkownika

sekretaż
OSP (gm., woj.): zachodniopomorskie

Post autor: sekretaż »

Nie było mnie trochę na forum bo 26.06 brałem ślub.
Zgadzam sie że nie należy likwidować jednostek OSP nawet najmniejszych.
Nic nie poradzimy póki w Polsce OSP będzie traktowana przez gminy jako koszt . Wiem e nie jest tak w każdej gminie ale w większości gmin.
Popatrzmy na naszych sąsiadów. Uważa się tam iż bezpieczeństwo obywateli a zarazem podatników jest bardzo ważne . Ubezpieczalniom zależy za jak najmniejszych stratach . Również dlatego że po pożarze , obywatel nie płaci podatków nie produkuje itp. Więc gmina nie ma dochodów . Natomiast w Polsce jest całkiem odwrotnie.
Więcej straży jak najgęstsza sieć jednostek straży pożarnej daje pewność iż pożar zostanie zlikwidowany w zalążku. Ale nawet te małe jednostki muszą mieć auta z zbiornikiem wody . Nie muszą być to duże auta wystarczy żeby były sprawne nie muszą być te jednostki wyposażone po zęby .
Nikt chyba nie wieży iż nawet najlepiej wyposażona jednostka w najnowocześniejszy sprzęt jest nie potrafi ugasić pożar w zarodku gdy ma do zdarzenie kilka lub kilkanaście kilometrów .
Trzeba gasić pożary w zarodku a to daje tylko gęsta sieć jednostek straży z sprawnymi samochodami z wodą bo bez wody nikt nie ugasił pożaru.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat