Mam pytanko
-
Topic author - Posty: 8
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): łódzkie łódzkir
- Status: Offline
Mam pytanko
Chciałbym się dowiedzieć kto może odwołać zarząd OSP i na czyj
wniosek, jeśli członkowie OSP są bezradni w tej kwestii i boją się działać?I kto jest
władny po za władzami OSP, aby sprawdzić czy wybrane osoby w OSP na dane
stanowiska tzn.prezesa,naczelnika,gospodarza itd.zostały wybrane zgodnie z
prawem(statutem danej OSP),i jak długo mogą być osobami,jeśli nie zostały zgłoszone do
sądu rejestrowego, pełniącymi tylko obowiązki na danym stanowisku?Czy w
ogóle
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
wniosek, jeśli członkowie OSP są bezradni w tej kwestii i boją się działać?I kto jest
prawem(statutem danej OSP),i jak długo mogą być osobami,jeśli nie zostały zgłoszone do
ogóle
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Re: Mam pytanko
Nadchodzący rok jest w OSP rokiem wyborczym. Przygotujcie się dokładnie na walne zebranie sprawozdawczo-wyborcze, bo tylko walne zebranie jest władne zmienić skład zarządu. Jeżeli chcecie zrobić to szybciej, to musicie zebrać dwie-trzecie członków, np. po przez zebranie odpowiedniej liczby podpisów i zażądać od zarządu zwołania nadzwyczajnego walnego zebrania, jeżeli zarząd nie zwoła takiego zebrania, to skierujecie pismo do odpowiedniego zarządu gminnego, o nie wywiązywaniu się ze swoich statutowych obowiązku obecnego zarządu waszej jednostki.
Musicie się jednak liczyć z tym, iż zebranie sprawozdawczo-wyborcze 2011r., w tym drugim przypadku i tak będzie musiało się odbyć, i jeżeli na obu zebraniach dojdzie do zmian w składzie zarządu, to trzeba będzie dokonać dwukrotnie wpisu do KRS.
To tak trochę w skrócie, dokładne wskazówki na pewno znajdują się w waszym statucie.
PZDR
Musicie się jednak liczyć z tym, iż zebranie sprawozdawczo-wyborcze 2011r., w tym drugim przypadku i tak będzie musiało się odbyć, i jeżeli na obu zebraniach dojdzie do zmian w składzie zarządu, to trzeba będzie dokonać dwukrotnie wpisu do KRS.
To tak trochę w skrócie, dokładne wskazówki na pewno znajdują się w waszym statucie.
PZDR
Jak dobrze być strażakiem
Slawko OSP - forum www.strażak.pl
-
No właśnie nie znajdują się.Jak by tak było to nie zadawałbym głupich pytań.Dzięki ale nie pomogłeś.
No chwila, jak, w statucie jednostki nie ma zapisu o odwołaniu zarządu? To co to jest za statut . A może nie macie dostępu do statutu?
Poza tym, pierwsza część mojego postu wyjaśnia sytuację, która pojawi się przyszłym roku, więc możesz ją zastosować. Chyba, że ci którzy chcą zmian, są w zdecydowanej mniejszości. Wtedy do pomysłu na zmianę zarządu, musicie przekonać innych, albo nic nie wskóracie.
PZDR
Poza tym, pierwsza część mojego postu wyjaśnia sytuację, która pojawi się przyszłym roku, więc możesz ją zastosować. Chyba, że ci którzy chcą zmian, są w zdecydowanej mniejszości. Wtedy do pomysłu na zmianę zarządu, musicie przekonać innych, albo nic nie wskóracie.
PZDR
-
No właśnie w tym statucie który czytałem nie ma info o takiej sytuacji.Chyba że statut jest bardziej rozbudowany a jego część jest pilnie strzeżona przez tych którzy czują się zagrożonymi w OSP i nie udostępniają go.O wyborach wiem,ale to nic nie znaczy dla tej OSP.Osoby które się w niej znajdują to ludzie płochliwi którzy nie potrafią się ogarnąć,i obawiają się tych którzy rządzą się w OSP od wielu lat i nie znalazł się na nich mocny.To klan!Ojciec,syn,wnuczek!Wszyscy w okół wiedzą że np.ojciec-prezes OSP siedem lat temu skończył 60 lat a w dalszym ciągu zdarza się że jedzie do akcji wozem uprzywilejowanym i to alarmowo!Czy bierze udział w akcji mimo że jest tylko kierowcą?Moim zdaniem tak!I zarząd nic z tym nie robi od lat.Syn-gospodarz OSP,bywało że wyjeżdżał do akcji jako kierowca pod wpływem alkoholu!Nic mu nikt nie zrobił!Dalej jest w OSP,panoszy się i rządzi!Wnuczkowie-są w zarządzie i jako nieletni za pozwoleniem innych(prezesa,gospodarza itd) jeździli do akcji!I tak to się kręci w dalszym ciągu!I uwierz mi,NIE MA MOCNYCH... !!!!!
-
Po za tym wszystkim pytałem "Sławko"jeszcze o to:"I kto jest
ogóle?"
Do dziś nie znam odpowiedzi na to pytanie,a tego na pewno nie ma w statucie!
ogóle?"
Do dziś nie znam odpowiedzi na to pytanie,a tego na pewno nie ma w statucie!
Władna jest komisja rewizyjna. Każda OSP jest samowładnym stowarzyszeniem, działającym na podstawie własnego statutu. Największą władzą w OSP, jest walne zebranie członków, jeżeli nie masz poparcia w sowich spostrzeżeniach, to za wiele nie zdziałasz. Według tego co piszesz, to myślę, że statut w waszej jednostce, nie przechodził większych zmian od wielu lat i niema nic wspólnego z wzorcowym statutem ZOSP RP. Po drugie, w każdej jednostce musi być potwierdzony protokołem przynajmniej jeden egzemplarz statutu z pełnym tekstem, dostępny na żądanie każdego członka.
Kolejny raz piszę o tym, że najlepszą okazją do zmiany zarządu jest zebranie sprawozdawczo wyborcze, jeżeli takie zebranie nie jest zwoływane to już jest działanie niezgodne ze statutem.
Jeżeli wiesz o tym, że wasza jednostka działa bez aktualnych wpisów do KRS, to możesz zrobić trzy rzeczy..., ale to już na PW.
Kolejny raz piszę o tym, że najlepszą okazją do zmiany zarządu jest zebranie sprawozdawczo wyborcze, jeżeli takie zebranie nie jest zwoływane to już jest działanie niezgodne ze statutem.
Jeżeli wiesz o tym, że wasza jednostka działa bez aktualnych wpisów do KRS, to możesz zrobić trzy rzeczy..., ale to już na PW.