ochotnik

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
ochotnik30
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): sława, lubuskie
Status: Offline

ochotnik

Post autor: ochotnik30 »

pytanko czy jeżeli naczelnik został wybrany przez walne ma odpowiednie szkolenia cały ful wypas ale nie ma kursu na naczelników czy w każdej jednostce musi taka osoba przejść taki kurs i czy to jest obowiązkowe proszę o odp.

Danonek

Re: ochotnik

Post autor: Danonek »

Naczelnikiem może normalnie być. Szkolenie przechodzi się w trakcie kadencji. Ale czy jest obowiązek go ukończyć to nie wiem.

Danonek

zobacz jeszcze tu. poczytaj a będziesz już wszystko wiedział. chyba. http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=3231

Topic author
ochotnik30
OSP (gm., woj.): sława, lubuskie

Post autor: ochotnik30 »

ale chodzi o to że niema on średniego - może znasz jakiegoś radce kto by odp.mi na pytanie czy kurs na naczelnika jest obowiązkowy fajnie by było jeżeli tak

Danonek

Też mi się tak wydaje..
Awatar użytkownika

kwas

Post autor: kwas »

ochotnik30 pisze:pytanko czy jeżeli naczelnik został wybrany przez walne....
Dla sprostowania. Naczelnika nie wybiera walne zebranie. Walne zebranie wybiera skłąd zarządu. A zarząd spośród siebie wybiera osoby na konkretne funkcje.
W opisanym przypadku pokazana jest niespójność naszych przepisów prawnych. Wytyczne w sprawie szkolenia określają wymagania dla naczelnika. Ale już nasze statuty tego nie określają. Więc w mojej ocenie możesz sobie wybrać na naczelnika osobę, która nie ma wymaganych kwalifikacji wynikających z systemu szkolenia. I nie masz nawet obowiązku wysłać go na jakieś szkolenie. OSP jest niezależnym stowarzyszeniem działającym w oparciu o ustawę o stowarzyszeniach i o własny statut. A tam nie ma nic o kwalifikacjach. Więc jeden przepis sobie a drugi sobie. A życie jeszcze sobie.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat