Odpowiedzialność materialna w OSP

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
Misza13
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): OSP Wielkopolska
Status: Offline

Odpowiedzialność materialna w OSP

Post autor: Misza13 »

Jako "nowy" Witam wszystkich Druhów/użytkowników forum.

Chciałem zapytać jakie stosujecie rozwiązania w swoich jednostkach jeżeli chodzi o odpowiedzialność za powierzony sprzęt np. mundury, sprzęt,pagery i inne będące na waszym stanie ? Czy w przypadku zniszczenia, zagubienia (nie związanego bezpośrednio z działaniami ratowniczymi tj. w czasie akcji R-G) jesteście zobowiązani do naprawienia szkody z własnych środków czy jest to robione z kasy jednostki.
Będę wdzięczny za wszelkie porady i informacje

Wszystkiego NAJ-lepszego na Święta :)
Misza

Topic author
Misza13
OSP (gm., woj.): OSP Wielkopolska

Re: Odpowiedzialność materialna w OSP

Post autor: Misza13 »

Witam!

Od jakiegoś już czasu wisi temn temat na forum i do tej pory nie uzyskałem żadnej podpowiedzi, opini nic. Troszkę szkoda bo dla mnie temat jest dosyć istotny z punktu widzenia praktyk w innych jednostkach. Nie wiem czy to strach czy brak wiedzy powoduje Wami Druhowie, że nie potraficie niczego podpowiedzieć za to w temacie "używania sygałów" wręcz się gotuje. Więc chociaż Pan Darek by coś podpowiedział skoro inni nie potrafią. :roll:
Pozdrawia lekko zawiedziony postawą innych
Misza

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

Ja jakoś temat "przegapiłem". U nas jest tak, że jak się człowiek przyzna to idzie z kasy jednostki i jakoś jest. Jeżeli człowiek się nie przyzna to w 90% przypadków i tak wiadomo kto to :) tyle że sprawa "śmierdzi". Chyba, że ktoś uszkodziłby coś specjalnie. A wypadki w których są straty w sprzęcie się zdarzają.

Ostatnio nierozwiązaną "sprawą" było to, że ktoś wziął pilarkę, wyczyścił i odłożył. Szkoda tylko, że łańcuch założył w drugą stronę - no ale przynajmniej to "wyczailiśmy" i nic się nie uszkodziło.

zielu900
OSP (gm., woj.): OSP Droszewo gm.Biskupiec woj.Warminsko-Mazurskie

Post autor: zielu900 »

U nas to wygląda tak:
Umundurowanie typu UPS,hełmy,rękawice, są noszone praktycznie tylko podczas akcji,więc jeżeli coś się stanie(porwie,nadpali itp.) to wymieniamy strażakowi,bądź dajemy zastępcze na czas ,,naprawy".Taka sama jest sytuacja z radistacjami,czujnikami i latarkami.Co do ubrań koszarowych i mundurów wyjściowych,każdy ma przypisany na stan komplet i odpowiada za niego materialnie!!! Np. jeżeli przychodzi strażak i mówi że chce zdać mundur wyjściowy bo jest na niego za mały, a przynosi nie kompletny to innego nie dostanie.Zawsze na koniec roku jest spotkanie gdzie prowadzona jest inwentaryzacja,każdy jest zobowiązany do okazania swojego zestawu.Jak narazie się nie zdarzyło aby ktoś miał jakieś braki.Więc teraz masz odp. jak to jest w innej jednostce :D
Awatar użytkownika

GLM
OSP (gm., woj.): Długa Koscielna

Post autor: GLM »

do zielu 900 Właśnie tak to powinno być to robione niech biorą przykład inni
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat