Witam,mam pytanie odnośnie kursu dowódców OSP. Zostałem wysłany na taki właśnie kurs, rozpoczął się on w ubiegłym tygodniu. Szkolenie strażaków ratowników OSP ukończyłem w 2010r., w między czasie ukończyłem również pozytywnie kurs z zakresu ratownictwa technicznego dla strażaków ratowników OSP a także kurs OSP z LPR. Po odbyciu połowu szkolenia, dowiedziałem się dzisiaj że zostaje wykluczony z kursu ponieważ nie jestem członkiem czynnym przez okres 3lat. Szkolenie strażaków ratowników co prawda ukończyłem 2 lata temu, jednak w 2008r. zostałem wysłany na kurs kwalifikowanej pomocy przedmedycznej, pomimo że nie miałem wtedy jeszcze ukończonego szkolenia strażaków ratowników, oraz ukończyłem go z pozytywnym wynikiem. Czy w związku z tym, zgodnie z przepisami o członkach czynnych, tj:
1. Członkami czynnymi OSP mogą być :
1)pełnoletni obywatele polscy i cudzoziemcy mający stałe miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i nie pozbawieni praw publicznych,
2)małoletni w wieku od 16 do 18 lat. oraz za zgodą opiekunów ustawowych małoletni poniżej 16 lat,
2)przyjęcie w poczet członków następuje na podstawie uchwały Zarządu OSP po złożeniu przez osobę zainteresowaną pisemnej deklaracji i czynnego uczestnictwa w realizacji celów OSP,
4)od odmowy przyjęcia w poczet członków czynnych zainteresowanemu przysługuje prawo odwołania do Walnego Zebrania, którego uchwała w tym przedmiocie jest ostateczna.
a także regulaminem przyjęcia na kurs dowódców OSP, tj:
Warunki przyjęcia na szkolenie.
1. Świadectwo ukończenia szkolenia szeregowców OSP.
2. Świadectwo ukończenia zasadniczej szkoły zawodowej. Komendant powiatowy/miejski PSP może w drodze wyjątku odstąpić od tej zasady.
3. Posiadanie co najmniej 3-letniego stażu członka czynnego OSP.
4. Skierowanie na szkolenie od zarządu OSP, potwierdzone przez właściwy organ gminy.
5. Świadectwo o stanie zdrowia.
mogę dalej uczestniczyć w tym kursie i ukończyć go z wynikiem pozytywnym?
W MDP byłem od 14roku życia, tj od 2004r. a następnie po ukończeniu 16 lat zgodnie z regulaminem stałem się członkiem czynnym i aktywnie uczestniczyłem w życiu jednostki OSP.
Argumentem usunięcia mnie z kursu dowódców OSP było to, że nie posiadam szkolenia strażaków ratowników przez okres lat 3, więc nie mogę być członkiem czynnym. Jednak w regulaminie widnieje że członkiem czynnym może być osoba która ukończyła 16 lat, a więc nie może ona wziąć udziału w szkoleniu strażaków ratowników przed ukończeniem 18lat.
Proszę o rozpatrzenie mojej sprawy i odpowiedź, ponieważ do końca tygodnia mam czas na odwołanie się od tej decyzji i chciałbym wiedzieć czy zostałem słusznie usunięty z kursu.
Problem z kursem dowódców
-
Topic author - Posty: 2
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Będzino, zachodniopomorskie
- Status: Offline
-
- OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
- Kontakt:
Re: Problem z kursem dowódców
Na szybko znalazłem pierwszą z brzegu informację o szkoleniu:
http://www.straz.wodzislaw.pl/index.php ... ktualnosci
Ostatni punkt mówi, że między szkoleniem podstawowym strażaka, a szkoleniem dowódczym musi upłynąć 3 lata.
Stwierdzenie, że trzeba być "członkiem czynnym" jest trochę niejednoznaczne - prawdopodobnie nawet błędnie wpisane w Twoje wymagania.
Co możesz zrobić? Jeżeli Twoi "zwierzchnicy" z PSP bazują na zapisie "członek czynny" to pokaż im najlepiej statut, albo daj od zarządu pisemko, że jesteś członkiem czynnym od x lat.
Jeżeli natomiast doszukają się zapisu "3 lata stażu" to nic nie możesz zrobić.
Nawiasem mówiąc: z tego co piszesz wydaje mi się, że po prostu nie chcą Cie na tym kursie - czego byś nie zrobił i tak będzie źle.
http://www.straz.wodzislaw.pl/index.php ... ktualnosci
Kod: Zaznacz cały
Warunkiem przyjęcia na szkolenie jest:
a) dostarczenie następujących dokumentów:
- karta zgłoszenia dostępna na stronie internetowej KP PSP Wodzisław Śl.
- kserokopia zaświadczenia ukończenia szkolenia strażaków ratowników OSP część II lub spełnienie równorzędnych wymagań (kurs szeregowych + obsługa ODO + BHP)
- kserokopia zaświadczenia ukończenia kursu ratownictwa technicznego strażaków ratowników OSP
- kserokopia zaświadczenia lekarskiego stwierdzającego możliwość udziału w działaniach ratowniczych
- kserokopia ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwego wypadku
b) pozostałe wymagania:
- ukończenie co najmniej zasadniczej szkoły zawodowej (świadectwo do wglądu)
- co najmniej 3-letni staż strażaka ratownika OSP
Stwierdzenie, że trzeba być "członkiem czynnym" jest trochę niejednoznaczne - prawdopodobnie nawet błędnie wpisane w Twoje wymagania.
Co możesz zrobić? Jeżeli Twoi "zwierzchnicy" z PSP bazują na zapisie "członek czynny" to pokaż im najlepiej statut, albo daj od zarządu pisemko, że jesteś członkiem czynnym od x lat.
Jeżeli natomiast doszukają się zapisu "3 lata stażu" to nic nie możesz zrobić.
Nawiasem mówiąc: z tego co piszesz wydaje mi się, że po prostu nie chcą Cie na tym kursie - czego byś nie zrobił i tak będzie źle.
-
Topic author - Posty: 2
- OSP (gm., woj.): Będzino, zachodniopomorskie
Re: Problem z kursem dowódców
Nie powiedziałbym że mnie nie chcą, ponieważ na 30 osób zapisanych na ten kurs 15 osób odpadło już za nieobecności. a Reszta która została, to w większości razem ze mną była na kursie podstawowym w 2019r. więc może zostanie z 7osób które spełniają ich warunki. No nic, trzeba walczyć o swoje bo znając życie kolejny kurs odbędzie się za 2-3 lata.