Prezes gminny ZOSP

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
oogdan
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): lubsza opolskie
Status: Offline

Prezes gminny ZOSP

Post autor: oogdan »

Pilnie potrzebuję wykazu kompetencji prezesa gminnego ZOSP oraz informacji na temat odwołania owego prezesa, tzn z jakich przyczyn można odwołać oraz jak odwołanie ma przebiegać, proszę o szybką odpowiedź. Bardzo pilne, pozdrawiam ;)

jerzy988
OSP (gm., woj.): OSP BRONISŁAWOWO gm.sadlinki woj. pomorskie

Re: Prezes gminny ZOSP

Post autor: jerzy988 »

a co ci ten prezes zawinił? prezes kieruje zarzadem gminnym i reprezentuje go na zewnątrz podobnie jak prezes osp zajmuje się organizacją działu powiedzmy cywilnego a komendant gminny działem bojowym ,cały zarząd powinien służyć pomocą jednostką osp o ile jest w stanie pomóc .co innego komendant gminny przeważnie podlega wójtowi który go zatrudnia .. a odwołanie prezesa jest w statucie danego zwiazku i dla każdego może być inne

mikele

Post autor: mikele »

oogdan pisze:Pilnie potrzebuję wykazu kompetencji prezesa gminnego ZOSP
Statut ZOSP RP, paragraf 66
jerzy988 pisze:a odwołanie prezesa jest w statucie danego zwiazku i dla każdego może być inne
danego związku?????
Może kolega rozwinąć wypowiedź bo według mojej wiedzy to w Polsce Związek Ochotniczych Straży Pożarnych RP jest tylko jeden. Posiada on co prawda oddziały analogiczne do podziału administracyjnego kraju (wojewódzkie, powiatowe, gminne), ale oddziały te działają zgodnie ze statutem ZOSP RP (nie mają odrębnych statutów).

STAR244

Post autor: STAR244 »

po ostatnich wyborach często czytam o odwołaniu Prezesa OSP myślę że były to wybory nie przemyślane lub dużo obietnic od nowych prezesów , ale jeśli się nie sprawdza to do wymiany

wojtas

Post autor: wojtas »

witam
z mojego doświadczenia wiem że jak pan Wójt olewa OSP to najlepszy Prezes i Komendant Gminny nie pomoże
i taka jest smutna prawda .

sojka

Post autor: sojka »

STAR244

Post autor: STAR244 »

druh wojtas dobrze napisał , ale w jednostkach coraz gorzej się dzieje za dużo zawodostwa a to jest ochotnicza, tego się nie wykonuję na co dzień

Kamis

Post autor: Kamis »

chyba, że to wójt jest prezesem Zarządu Gminnego ZOSP RP
STAR POWER
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat