Wita,
chodzi mi po głowie taki pomysł.
Załóżmy ze zamierzamy zmienić drzwi garażowe na podnoszone rolowane.
Koszt 15 000zł żeby było łatwiej liczyć.
Posiadamy swoje środki w kwocie 5000zł.
Zwracamy się do KW PSP o dofinansowanie w ramach KSRG o 10 000 na wykonanie drzwi.
Po wykonaniu rozliczamy się fakturą jaką wystawiła nam firma instalująca. Wcześniej mieliśmy wycenę inwestycji od tejże firmy więc wszystkie koszty są znane. Do teraz wszystko jest ok bo tak działa to od wielu lat.
Ale wraz z podjęciem decyzji o wykonaniu drzwi garażowych i posiadaniu kosztów inwestycji zwracamy się do Lokalnej Grupy Działania rozdzielającej pieniądze z uni europejskiej ze będziemy realizować "Małe projekty" - "termomodernizacji budynku OSP poprzez wymianę drzwi garażowych". Pomoc LGD ma formę zwrotu kosztów kwalifikowanych operacji. Czyli po wykonaniu operacji unia nam zwróci:)
Pytanie czy takie coś jest możliwe?
Czy zwrot będzie od tych 5 000 które posiadamy czy 15 000 które przez jakiś czas będzie na naszym koncie, a zostanie zużyte do wykonania zadania.
Bo gdyby było tak ze na koncie mamy 5000, dodatkowo sponsor daje nam 5000, i jeszcze strażacy zrzekając się ekwiwalentu przekażą 5000 to tez mamy 15 000. I teraz realizujemy ten sam projekt termomodernizacji. To czy byłoby inaczej?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu dylematu osób które trochę kumają te dotacje unijne.
Dotacja z KSRG + zwrot z Unii
-
Topic author - Posty: 36
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
-
- OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie
Re: Dotacja z KSRG + zwrot z Unii
to jeśli macie z gminy 5 tys i od sponsora 5 tys to gmina wam nie dołoży 5 tys ,a poza tym czy środki z dotacji z psp nie są na doposażenie i od czego masz pracownika w gminie od projektów unijnych
-
- OSP (gm., woj.): OSP BRONISŁAWOWO gm.sadlinki woj. pomorskie
tyle co ja wiem to na wykonanie zadania musisz mieć wkład własny zabezpieczyć inwestycje zrobić projekt po wykonaniu zgodnie z projektem zatwierdzonym płacisz wykonawcy i czekasz na zwrot nawet rok ale nie całosci sumy ile nie wiem moze zalezeć od projektu i z jakich środków
Będę pytał w gminie i u innych źródeł. Jak coś wykombinujemy to napiszę. Może komuś się przyda. Z pieniędzmi to zawsze krucho.