Zawody Strażackie - spadek zainteresowania
- 
				naczelnikospmrocza
 Topic author
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): Mrocza , kujawsko-pomorskie
- Status: Offline
Zawody Strażackie - spadek zainteresowania
Witam wszystkich .  Odnosze ostatnio wrażenie , że tematyka zawodów strażackich chyba się trochę wszystkim przejadła i znudziła . Z kim bym nie rozmawiał to prawie każdy mówi , że się im drużyny porozpadały że brak nowych chętnych . U mnie w jednostce  widać ogromny spadek zainteresowania po 4 latach ciągłych sukcesów i też nie potrafie tego wytłumaczyć . A jak jest u Was ?

- 
				druh Marek

- Kontakt:
Re: Zawody Strażackie - spadek zainteresowania
motopompa Tohatsu i wszystko jasne  zawody stracił swój urok.
 zawody stracił swój urok.

zawody stracił swój urok.
 zawody stracił swój urok.pozdrawiam
druh Marek
zapraszam na stronê konieczkowskich stra¿aków.
						druh Marek
zapraszam na stronê konieczkowskich stra¿aków.
- 

marcing2508

Coraz lepsza technologia/nowe pompy trochę zmieniły zawody na przestrzeni ostatnich lat. To fakt. U mnie w okolicy też zaobserwowałem spadek zaiteresowania zawodami, ale jest to podyktowane bardziej tym, że młodych i chętnych w straży coraz mniej, trzeba poświęcić sporo czasu na przygotowania i ćwiczenia (własnego jakże cennego w dzisiejszych czasach). Coraz mniej osób chce robić coś społecznie, spotkać się i pobiegać z wężami. Niechęć do zawodów może płynąć również z niezgody panującej w gminie. Brak porozumienia z wójtem, brak wsparcia, zniechęca jednostki do udziału w zawodach bo po co? I tak nic  z tego nie bedziemy mieć, i tak wójt nie znajdzie kasy na nowy hełm czy buty. Wg mnie powolutku wszystko się zmienia w złą stronę. Za chwile może nie być dofinansowań dla OSP poza systemem. Zacznie brakować kasy na wyposażenie podstawowe strażaka, umundurowanie wyjściowe. Zaniknie tradycja udziału w Świętach Wielkanocnych np. i tak powoli OSP zniknie z praktycznego funkcjonowania i reprezentowania miejscowości na uroczystościach, a zostanie jedynie na papierze bo nikomu nie bedzie się chciało wprowadzić nawet zmian w KRS. Chciałbym się mylić, ale nie rysuje się to wszytsko kolorowo.

- 
				jakub431

- OSP (gm., woj.): ochotnicza straż pożarna
coraz mniej osób to w ogóle kręci

- 
				naczelnikospmrocza
 Topic author
Marcin zgadzam się z Toba w stu procentach.  Ja juz kiedys pisałem że daje ochotnictwu jakieś maks 10 lat a za 5 lat juz bedzie bardzo zle . Ciekawe jak ludzie odpowiedzialni za ochrone ppoż to sobie wyobrażają w ogóle , myśle że nie dostrzegają   problemu . U nas w Gminie jest 8 jednostek , 3 z KSRG reszta po za systemem . Gmina rocznie przeznacza na utrzymanie tych jednostek okło 230 tys PLN , obliczyłem że jest to równowartość kosztów utrzymania 4 strażaków zawodowych !!!!!! Więc jak nas zabraknie to Państwo będzie musiało utworzyć same "zawodówki"  i chyba sprzedać ze 3 województwa komuś żeby mieć na ich utrzymanie i utworzenie . 
Po zainteresowaniu postem widac ze jednak temat zawodów siadł ostro na tyłek . Pozdrawiam wszytich serdecznie i życzę sukcesów w tego rocznej edycji zawodów .

Po zainteresowaniu postem widac ze jednak temat zawodów siadł ostro na tyłek . Pozdrawiam wszytich serdecznie i życzę sukcesów w tego rocznej edycji zawodów .
					Ostatnio zmieniony ndz 09 kwie 2017, 07:59 przez naczelnikospmrocza, łącznie zmieniany 1 raz.

Wszystko rozbija się o czas, pieniądze i przepisy - chętni by byli.
Czas
U nas zawsze Zarząd jednostki nadzorował przygotowania do zawodów. Ale niestety - mogę poza "alarmowymi" sytuacjami na straż przeznaczyć powiedzmy 10h tygodniowo. Jak mi z tego odpada 8-9 na robienie papierów których ilość narasta lawinowo - zostaje mi godzina. Na zbiórkę do zawodów zostaje godzina - na tydzień - to mało, czyli powiedzmy 2h na dwa tygodnie - więc jedna zbiórka na 2 tygodnie. Za mało by przygotować się do zawodów. Wiem, że inni członkowie Zarządu mają podobnie. No dobrze - załóżmy, że zamiast Zarządu ktoś spoza - 4-5 najaktywniejszych osób przeznacza czas na konserwacje sprzętu i pracę przy remizie - żeby ogarnąć zawody musieli by z tego zrezygnować. A niestety - ludzie sami się nie zorganizują - ktoś nad tym musi czuwać i koordynować.
Koszty
Jak sami piszecie, coraz gorzej z funduszami. Jak mam przeznaczyć pieniądze na zawody (zakup motopompy która pozwoliła by konkurować z innymi jednostkami, bo z 20-letnią PO-5 to raczej nie poszalejemy, lżejsze buty i hełmy) to niestety, ale muszę to zrobić kosztem innych wydatków. A u nas zawsze podział bojowy był na pierwszym miejscu i nie zabiorę pieniędzy za które mogę kupić sprzęt potrzebny w JOT na zawody. Zaś kasy "extra" na zawody nikt mi nie da.
Przepisy i wymogi
Wystawiając drużynę do zawodów - trzeba też ogarnąć temat od strony "papierkowej". Czyli choćby kwestia ubezpieczenia, badań itp. Niestety, ale JOT to tylko 40% stanu osobowego jednostki. I część nie jest zainteresowana zawodami - chętni by byli za to ludzie z pozostałych 60%. A to oznacza dodatkowe osoby którym trzeba zrobić badania i ubezpieczyć. Trzeba też czasem zmienić zakres ubezpieczenia dla osób z JOT które by startowały w zawodach - bo nie zawsze obejmuje ono zawody sportowo-pożarnicze. Ponieważ u nas od kilku ładnych lat drużyna nie startowała w żadnych zawodach to nawet nie wgryzałem się w to czy jeszcze jakiś wymogów nie ma (a pewnie są).

Czas
U nas zawsze Zarząd jednostki nadzorował przygotowania do zawodów. Ale niestety - mogę poza "alarmowymi" sytuacjami na straż przeznaczyć powiedzmy 10h tygodniowo. Jak mi z tego odpada 8-9 na robienie papierów których ilość narasta lawinowo - zostaje mi godzina. Na zbiórkę do zawodów zostaje godzina - na tydzień - to mało, czyli powiedzmy 2h na dwa tygodnie - więc jedna zbiórka na 2 tygodnie. Za mało by przygotować się do zawodów. Wiem, że inni członkowie Zarządu mają podobnie. No dobrze - załóżmy, że zamiast Zarządu ktoś spoza - 4-5 najaktywniejszych osób przeznacza czas na konserwacje sprzętu i pracę przy remizie - żeby ogarnąć zawody musieli by z tego zrezygnować. A niestety - ludzie sami się nie zorganizują - ktoś nad tym musi czuwać i koordynować.
Koszty
Jak sami piszecie, coraz gorzej z funduszami. Jak mam przeznaczyć pieniądze na zawody (zakup motopompy która pozwoliła by konkurować z innymi jednostkami, bo z 20-letnią PO-5 to raczej nie poszalejemy, lżejsze buty i hełmy) to niestety, ale muszę to zrobić kosztem innych wydatków. A u nas zawsze podział bojowy był na pierwszym miejscu i nie zabiorę pieniędzy za które mogę kupić sprzęt potrzebny w JOT na zawody. Zaś kasy "extra" na zawody nikt mi nie da.
Przepisy i wymogi
Wystawiając drużynę do zawodów - trzeba też ogarnąć temat od strony "papierkowej". Czyli choćby kwestia ubezpieczenia, badań itp. Niestety, ale JOT to tylko 40% stanu osobowego jednostki. I część nie jest zainteresowana zawodami - chętni by byli za to ludzie z pozostałych 60%. A to oznacza dodatkowe osoby którym trzeba zrobić badania i ubezpieczyć. Trzeba też czasem zmienić zakres ubezpieczenia dla osób z JOT które by startowały w zawodach - bo nie zawsze obejmuje ono zawody sportowo-pożarnicze. Ponieważ u nas od kilku ładnych lat drużyna nie startowała w żadnych zawodach to nawet nie wgryzałem się w to czy jeszcze jakiś wymogów nie ma (a pewnie są).
- 
				naczelnikospmrocza
 Topic author
Nic dodać nic ująć . Wszytko co napisałeś zgadza się w stu procentach .

Teraz zaczyna się sezon na zawody więc może i trochę temat odżyje. Tym bardziej, że w tym roku mamy zawody eliminacyjne do zawodów Wojewódzkich co może stanowić troszkę podwyższoną mobilizację w jednostkach a co za tym idzie zainteresowanie też będzie rosło  Jednak nie da się ukryć, że sport pożarniczy traci na atrakcyjności no i na zainteresowaniu. Nie ma co porównywać. Jeszcze 10 lat temu bardzo wiele kręciło się wokół zawodów OSP i wszystko szło w dobrym kierunku. Teraz widać, że tendencja jest spadkowa i nie widać zmian na lepsze. Może i to się zmieni? Poczekamy zobaczymy
 Jednak nie da się ukryć, że sport pożarniczy traci na atrakcyjności no i na zainteresowaniu. Nie ma co porównywać. Jeszcze 10 lat temu bardzo wiele kręciło się wokół zawodów OSP i wszystko szło w dobrym kierunku. Teraz widać, że tendencja jest spadkowa i nie widać zmian na lepsze. Może i to się zmieni? Poczekamy zobaczymy 

Jednak nie da się ukryć, że sport pożarniczy traci na atrakcyjności no i na zainteresowaniu. Nie ma co porównywać. Jeszcze 10 lat temu bardzo wiele kręciło się wokół zawodów OSP i wszystko szło w dobrym kierunku. Teraz widać, że tendencja jest spadkowa i nie widać zmian na lepsze. Może i to się zmieni? Poczekamy zobaczymy
dokładnie podejrzewam,że chodzi o pieniądze

- 
				naczelnikospmrocza
 Topic author
U nas wczoraj odbyły się zawody gminne . Trzy jednostki z gminy nie wystawiły drużyn . Pierwszy raz w historii ( przynajmniej w tej historii którą ja pamiętam ) To dobitnie pokazało,  że jest problem !!!!! Wielka szkoda 

- 
				Rad1994

- OSP (gm., woj.): Łysiec , gm.Starcza woj.Śląskie
naczelnikospmrocza - Jak wam poszło i ogolnie jakie czasy pierwszej 3 jeśli można wiedzieć? 

- 
				naczelnikospmrocza
 Topic author
Ogólnie zawody były bardzo ciekawe , tak jak się było można spodziewać 3 druzyny które od lat ze soba rywalizują na wysokim poziomie nie zawiodły. Nam poszło zle  skonczylismy na 3 miejscu po upadku przodownika 2 roty przy skladaniu ssawnej i skończyliśmy z czasem 40 s wiec nie było mowy o wygranej ,  na szczęście jako obrońcy tytułu jedziemy na powiat i bedziemy się starali wygrać chociaż bedzie mega trudno w tym roku ponieważ konkurencja ogromna . Podaje czasy :
1. OSP Samsieczynek : 57, 3 - 35,1 ( 5 punktów karnych ) 97,4
2. Osp Drzewianowo : 58,3 - 34,7 ( 5 punktów karnych ) 98,00
3. Osp Mrocza : 58,3 - 40 98,30
Taka sytuacja 

Kobiety od nas wygrały ale czasy takie sobie 64 sztafeta bojówka 45 plus 10 punktów karnych bo ssawna wyleciała z basenu i mechanik ją wrzucił ponownie . także zawody pełne przygód. Powiatowe zapowiadaja sie rewelacyjnie ponieważ wszystkie 3 drużyny z naszej gminy jadą na powiat .

1. OSP Samsieczynek : 57, 3 - 35,1 ( 5 punktów karnych ) 97,4
2. Osp Drzewianowo : 58,3 - 34,7 ( 5 punktów karnych ) 98,00
3. Osp Mrocza : 58,3 - 40 98,30
Taka sytuacja

Kobiety od nas wygrały ale czasy takie sobie 64 sztafeta bojówka 45 plus 10 punktów karnych bo ssawna wyleciała z basenu i mechanik ją wrzucił ponownie . także zawody pełne przygód. Powiatowe zapowiadaja sie rewelacyjnie ponieważ wszystkie 3 drużyny z naszej gminy jadą na powiat .
Witam wszystkich!
Ile tu marudzenia, roszczeniowości, a może trzeba wziąć dupę w troki i zabrać się ostro do roboty, a nie zrzędzić jak stare przekupy na bazarze!!!
To że jakaś jednostka nie jest w systemie w niczym jej nie przekreśla jeśli chodzi o jej działalność, ale trzeba wychodzić z inicjatywami do społeczeństwa i nawiązywać współpracę z innymi organizacjami społecznymi np KGB... oczywiście KGW ale nie tylko.
 ale nie tylko.
Prowadzę ekipę do zawodów już z 5 lat, (nie jestem naczelnikiem) to ja napędzam ludzi do tego żeby trenowali i w większości mi się to udaje, łatwo nie jest, ale nikt nie mówił że zawsze będzie lekko, miło i przyjemnie, bo życie pisze różne scenariusze. Kasa??? A załatwiłem od lokalnych przedsiębiorców... Dali! sporo dali! Ale jak nie pójdziecie i nie poprosicie to skąd oni mają wiedzieć że trzeba wesprzeć lokalną jednostkę???
Zakupy: buty taktyczne dla całej ekipy i zapas 3 szt, węże ssawne Grunwald, smok sportowy czech, prądownice sportowe,klucze aluminiowe, nowe koszulki dla ekipy, odżywki i inne suple treningowe, co jeszcze nie pamiętam. To było za pierwszym razem. od tamtej pory dają regularnie. Podziękowaliśmy, zrobiliśmy baner z logo przedsiębiorcy który nas wsparł, a zawisł przed remizą, zaprosiliśmy każdego z nich, ze współmałżonkiem na bal strażacki, ludzie po tym sami się dopytują czy dać INICJATYWA!!!!! Co do zawodów, treningi 3 razy w tygodniu po 2,5 godziny, przygotowania 2 miesiące wcześniej, treningi kondycyjne i wytrzymałościowe, potem boisko i sztafeta z bojówką. Chociaż zaproszony kolega z zaprzyjaźnionego klubu karate, pokazał chłopakom jak na małej powierzchni zmęczyć towarzystwo w godzinkę
 INICJATYWA!!!!! Co do zawodów, treningi 3 razy w tygodniu po 2,5 godziny, przygotowania 2 miesiące wcześniej, treningi kondycyjne i wytrzymałościowe, potem boisko i sztafeta z bojówką. Chociaż zaproszony kolega z zaprzyjaźnionego klubu karate, pokazał chłopakom jak na małej powierzchni zmęczyć towarzystwo w godzinkę  Czas, fakt że dużo czasu mi to zabiera, żona wyzywa, ożeń się ze strażą, a potem na zawodach najgłośniej krzyczy i mówi że jest dumna z męża
 Czas, fakt że dużo czasu mi to zabiera, żona wyzywa, ożeń się ze strażą, a potem na zawodach najgłośniej krzyczy i mówi że jest dumna z męża  Nie jest to moje jedyne zajęcie, praca, dom, inne funkcje w innych organizacjach, zapierdziela człowiek, potem pada na mordę, ale jest spełnienie i satysfakcja. Albo jesteś społecznikiem, albo daj sobie spokój. Ludzie też nie raz kręcą nosem, ale to moje zadanie żeby ich zmobilizować, wykorzystując także liderów z ekipy! Także przestańcie zrzędzić Druhowie moi mili, zakasajcie rękawy i do roboty!!! Życzę powodzenia!!!!
 Nie jest to moje jedyne zajęcie, praca, dom, inne funkcje w innych organizacjach, zapierdziela człowiek, potem pada na mordę, ale jest spełnienie i satysfakcja. Albo jesteś społecznikiem, albo daj sobie spokój. Ludzie też nie raz kręcą nosem, ale to moje zadanie żeby ich zmobilizować, wykorzystując także liderów z ekipy! Także przestańcie zrzędzić Druhowie moi mili, zakasajcie rękawy i do roboty!!! Życzę powodzenia!!!!

Ile tu marudzenia, roszczeniowości, a może trzeba wziąć dupę w troki i zabrać się ostro do roboty, a nie zrzędzić jak stare przekupy na bazarze!!!
To że jakaś jednostka nie jest w systemie w niczym jej nie przekreśla jeśli chodzi o jej działalność, ale trzeba wychodzić z inicjatywami do społeczeństwa i nawiązywać współpracę z innymi organizacjami społecznymi np KGB... oczywiście KGW
 ale nie tylko.
 ale nie tylko.Prowadzę ekipę do zawodów już z 5 lat, (nie jestem naczelnikiem) to ja napędzam ludzi do tego żeby trenowali i w większości mi się to udaje, łatwo nie jest, ale nikt nie mówił że zawsze będzie lekko, miło i przyjemnie, bo życie pisze różne scenariusze. Kasa??? A załatwiłem od lokalnych przedsiębiorców... Dali! sporo dali! Ale jak nie pójdziecie i nie poprosicie to skąd oni mają wiedzieć że trzeba wesprzeć lokalną jednostkę???
Zakupy: buty taktyczne dla całej ekipy i zapas 3 szt, węże ssawne Grunwald, smok sportowy czech, prądownice sportowe,klucze aluminiowe, nowe koszulki dla ekipy, odżywki i inne suple treningowe, co jeszcze nie pamiętam. To było za pierwszym razem. od tamtej pory dają regularnie. Podziękowaliśmy, zrobiliśmy baner z logo przedsiębiorcy który nas wsparł, a zawisł przed remizą, zaprosiliśmy każdego z nich, ze współmałżonkiem na bal strażacki, ludzie po tym sami się dopytują czy dać
 INICJATYWA!!!!! Co do zawodów, treningi 3 razy w tygodniu po 2,5 godziny, przygotowania 2 miesiące wcześniej, treningi kondycyjne i wytrzymałościowe, potem boisko i sztafeta z bojówką. Chociaż zaproszony kolega z zaprzyjaźnionego klubu karate, pokazał chłopakom jak na małej powierzchni zmęczyć towarzystwo w godzinkę
 INICJATYWA!!!!! Co do zawodów, treningi 3 razy w tygodniu po 2,5 godziny, przygotowania 2 miesiące wcześniej, treningi kondycyjne i wytrzymałościowe, potem boisko i sztafeta z bojówką. Chociaż zaproszony kolega z zaprzyjaźnionego klubu karate, pokazał chłopakom jak na małej powierzchni zmęczyć towarzystwo w godzinkę  Czas, fakt że dużo czasu mi to zabiera, żona wyzywa, ożeń się ze strażą, a potem na zawodach najgłośniej krzyczy i mówi że jest dumna z męża
 Czas, fakt że dużo czasu mi to zabiera, żona wyzywa, ożeń się ze strażą, a potem na zawodach najgłośniej krzyczy i mówi że jest dumna z męża  Nie jest to moje jedyne zajęcie, praca, dom, inne funkcje w innych organizacjach, zapierdziela człowiek, potem pada na mordę, ale jest spełnienie i satysfakcja. Albo jesteś społecznikiem, albo daj sobie spokój. Ludzie też nie raz kręcą nosem, ale to moje zadanie żeby ich zmobilizować, wykorzystując także liderów z ekipy! Także przestańcie zrzędzić Druhowie moi mili, zakasajcie rękawy i do roboty!!! Życzę powodzenia!!!!
 Nie jest to moje jedyne zajęcie, praca, dom, inne funkcje w innych organizacjach, zapierdziela człowiek, potem pada na mordę, ale jest spełnienie i satysfakcja. Albo jesteś społecznikiem, albo daj sobie spokój. Ludzie też nie raz kręcą nosem, ale to moje zadanie żeby ich zmobilizować, wykorzystując także liderów z ekipy! Także przestańcie zrzędzić Druhowie moi mili, zakasajcie rękawy i do roboty!!! Życzę powodzenia!!!!Re: Zawody Strażackie - spadek zainteresowania
Zapomniałem dodać że zawody gminne u nas odbywają się co roku, co dwa lata eliminacje do powiatów. Jest to zawsze duże święto, gdzie świętuje każda jednostka, niezależnie od zajętego miejsca, a co  

- 
				Rad1994

- OSP (gm., woj.): Łysiec , gm.Starcza woj.Śląskie
naczelnikospmrocza- dziękuję za info i gratuluje wyniku , jak mieliście zapewniony awans to lepiej żeby na gminie byla wtopa niż na powiecie  A za co tak pkt sypali na bojówce?
 A za co tak pkt sypali na bojówce?