Problem z wyrzuceniem członków i głosowaniem
-
Topic author - Posty: 7
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Problem z wyrzuceniem członków i głosowaniem
Witam. Mam takie pytanie jakiś czas temu wpłynęło pismo do zarządu o osuniecie mnie jeszcze jednego kolegi. Pismo zostało dostarczone jakoś na początku październiku, zebranie w naszej sprawie odbyło się 20. października. na którym zostało przeczytane nam to pismo które napisali rzekomi koledzy i jakaś cześć młodzieżówki i podpisało się około 20 osób.
Dodam że dowiedzieliśmy się po zebraniu ę podpis kolegi został podrobiony. Na zebraniu odbyło się głosowanie na którym była taka liczba głosów 5 osoby za wyrzuceniem , 3 osoby się wstrzymały dodam jeszcze że podczas głosowania głosował członek komisji rewizyjnej i samozwańczy zastępca naczelnika bez przeszkoleń. ja uważam ze to głosowanie jest nie ważne a co wy na to? I ile to pismo może być ważne? Czy istnieje coś takiego ja stracenie ważności pisma. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Dodam że dowiedzieliśmy się po zebraniu ę podpis kolegi został podrobiony. Na zebraniu odbyło się głosowanie na którym była taka liczba głosów 5 osoby za wyrzuceniem , 3 osoby się wstrzymały dodam jeszcze że podczas głosowania głosował członek komisji rewizyjnej i samozwańczy zastępca naczelnika bez przeszkoleń. ja uważam ze to głosowanie jest nie ważne a co wy na to? I ile to pismo może być ważne? Czy istnieje coś takiego ja stracenie ważności pisma. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Re: Problem z wyrzuceniem członków i głosowaniem
Zastanów się, co mogło być powodem takiego pisma... Jak możesz to napisz tutaj, ale z doświadczenia wiem że większość takich pism nie jest całkowicie wyssane z palca... A co do samego głosowania, to nawet jeżeli jest nie ważne, no to co? Będziesz pchał się na siłę tam gdzie Cię nie chcą?
Starszy sikawkowy
Straż nie jest niczyją prywatną własnością i fakt, że ktoś kogoś nie lubi nie jest podstawą do wydalenia z jednostki. Nie znam sytuacji i nie chcę się zbytnio rozwodzić ale Zarząd stawiając pod głosowanie wniosek o wykluczenie z szeregów OSP powinien mieć jakiś solidny powód, inny niż lista z podpisami oponentów.
Statut jasno określa przypadki, w których można kogoś usunąć ze strażackiego grona i bynajmniej nie ma mowy o wykreśleniu członka "na życzenie" pewnej liczby pozostałych członków.
Statut jasno określa przypadki, w których można kogoś usunąć ze strażackiego grona i bynajmniej nie ma mowy o wykreśleniu członka "na życzenie" pewnej liczby pozostałych członków.
-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
EDIT: Sorki za powielenie posta.
Proszę o usunięcie
Proszę o usunięcie

Ostatnio zmieniony pt 25 sty 2013, 19:23 przez Jarek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ogólnie jest tak, ze jak zarząd Cię "wyrzuca" czyli skreśla z listy członków to musisz to dostać na piśmie itp. Dodatkowo oni muszą Ci podać konkretny powód przez który zostałeś skreślony, np. nie opłacałeś składki członkowskiej przez ponad rok, pomimo 2 krotnego upomnienia na piśmie.
Jeśli chcesz z tym walczyć to odwołaj się do walnego... zbierze się walne, Zarząd przedstawi sytuację, czyli powód przez który zostałeś skreślony, Ty opowiesz swoją wersję a Komisja Rewizyjna powinna dopilnować żeby wszystko odbyło się zgodnie ze statutem... Potem Twój wniosek trafia pod głosowanie walnego i jak jest kworum i masz większość żebyś pozostał to Zarząd cofa decyzję o skreśleniu Cię z listy członków.
A co do Twoich pytań:
A stracenie ważności pisma?? Chyba nie istnieje, Zarząd otrzymał kwit i trzyma go do pierwszego posiedzenia Zarządu i tam powinien ten kwit rozpatrzyć.
Jeśli chcesz z tym walczyć to odwołaj się do walnego... zbierze się walne, Zarząd przedstawi sytuację, czyli powód przez który zostałeś skreślony, Ty opowiesz swoją wersję a Komisja Rewizyjna powinna dopilnować żeby wszystko odbyło się zgodnie ze statutem... Potem Twój wniosek trafia pod głosowanie walnego i jak jest kworum i masz większość żebyś pozostał to Zarząd cofa decyzję o skreśleniu Cię z listy członków.
A co do Twoich pytań:
W trakcie zebrania Zarządu OSP członek KR będący zaproszony na to zebranie służy tylko głosem doradczym, więc nie ma prawa głosować i podejmować decyzji wraz z Zarządem OSP.Lowca1q1 pisze:podczas głosowania głosował członek komisji rewizyjnej
Nazywasz go samozwańczym tylko dlatego że nie ma szkoleń?? Jeśli został przez Was na Walnym Wyborczym wybrany do Zarządu i nikt nie miał nic przeciwko by był Z-cą Naczelnika to on nim jest... Pamiętaj, że funkcje w Zarządzie OSP wynikają z ustawy Prawo o stowarzyszeniach, więc taka osoba w momencie wyboru na z-ce Naczelnika nie musi mieć Kursu Naczelnika (Powinna przynajmniej posiadać podstawowy II części - bo jak wiadomo Z-ca zastępuję naczelnika w trakcie działań rat-gaś czasem, więc skoro ma tam być to taki kurs, minimum musi posiadać - bez tego kursu jest bezsensownym z-cą ale tak czy siak to wy go wybraliście.)Lowca1q1 pisze:i samozwańczy zastępca naczelnika bez przeszkoleń.
Lowca1q1 pisze:Dodam że dowiedzieliśmy się po zebraniu ę podpis kolegi został podrobiony.
Skoro masz dowody lub zeznanie stwierdzające, że podpis został podrobiony to wiadomo pismo jest nie ważne, tylko dochodzenie tego czy faktycznie to jest podrobiony podpis może trwać i trwać ...Lowca1q1 pisze:I ile to pismo może być ważne? Czy istnieje coś takiego ja stracenie ważności pisma.
A stracenie ważności pisma?? Chyba nie istnieje, Zarząd otrzymał kwit i trzyma go do pierwszego posiedzenia Zarządu i tam powinien ten kwit rozpatrzyć.
A tu się faktycznie zastanów czy warto, bo jak sam mówisz na 8 osób nie było nikogo kto by był za Twoim pozostaniem, tak samo na tym kwitku prawdopodobnie te 19 podpisów było prawdziwe, więc przemyśl czy warto o to walczyć....Lowca1q1 pisze:taka liczba głosów 5 osoby za wyrzuceniem , 3 osoby się wstrzymały
-
- Kontakt:
A tak w ogóle to napisz za co Cię skreślili.
Starszy sikawkowy
-
W moim statucie mam napisane że członek komisji rewizyjnej na Zebranie Zarządu OSP idzie z głosem doradczym. A na walnych zebraniach ma normalnie prawo głosu jak każdy inny członek OSP.seligow pisze:. Członek komisji oczywiście ma prawo głosu, gdyż jest on członkiem jednostki. Szkolenia nie są mu potrzebne do udziału w głosowaniu.
-
- Kontakt:
Sorry, pomieszałem, myślałem o walnym napisałem o zebraniu zarządu...
Tak, czy tak niech napisze za co go wywalili
Tak, czy tak niech napisze za co go wywalili
Starszy sikawkowy
Kolego Jarek tak go nazwałem ponieważ tez samozwańczy zastępca naczelnika nie został wybrany przez walne zgromadzenie tylko został podstawiony na miejsce zastępcy naczelnika a on był za nami to go trzeba zmienić na podatnego na wpływ innych. A zarzuty były takie ze nie dbamy o czystość na dyżurce, traktujemy straż zarobkowo, i tak zwani zwani koledzy będą się bali jeździć z nami do akcji. Dla mnie to jest śmieszne, zmieniono wkładkę do drzwi na dyżurkę bo podobno robiliśmy brud nie przychodząc na straż. Jeszcze dodam " Prezes powiedział ze jak my zostaniemy to młodzieżówka odejdzie" ale jakoś sprawa dalej nie został wyjaśniona od października to młodzież dalej jest. A wszystko zaczęło się od tego ja powiedzieliśmy że młodzi bez przeszkoleń i 18 lat nie wsiądą z nami do auta. I co wy na to?
-
- Kontakt:
Po ostatnim poście coś mi się przypomniało. Czy Ty kolego nie pisałeś tego kiedyś pod nickiem @Darek12?
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.ph ... stra%C5%BC
Bardzo podobna sprawa, daty się zgadzają, nawet te same błędy w pisowni...
http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.ph ... stra%C5%BC
Bardzo podobna sprawa, daty się zgadzają, nawet te same błędy w pisowni...
Starszy sikawkowy
-
- OSP (gm., woj.): Kopojno (gm. Zagórów, woj. Wielkopolskie)
- Kontakt:
To ja może się odniosę do wymiany zastępcy naczelnika. Może taka zamiana zajść w trakcie kadencji jeśli nie zmieni się więcej jak 1/3 składu zarządu. Tylko podstawą do takiej zmiany jest rezygnacja danej osoby z funkcji.
Tak to ta sama sprawa jest tylko jak już powiedziałem nas jest dwóch. A wtedy takiej rezygnacji nie było. Wczoraj Było zebranie prezes powiedział ze to było "Poszerzone zebranie Zarządu" ja jeszcze w statucie czegoś takiego nie widziałem.
-
I co ostaliście się?