Przepisy o zatrudnieniu kierowcy w OSP

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
Remi ze Służewa
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Służewo gm. Aleksandrów Kujawski
Status: Offline

Przepisy o zatrudnieniu kierowcy w OSP

Post autor: Remi ze Służewa »

Dzień dobry
Proszę o pomoc. W naszej jednostce zwolniono kierowcę samochodu i na jego miejsce nikogo nie zatrudniono. Zbliżą się zebranie sprawozdawcze na którym będzie obecny wójt. Chcę go o tą sprawę zapytać. I tutaj rodzi się problem. Chciałbym w rozmowie z nim okazać się stosownym dokumentem ustawą lub rozporządzeniem które reguluje sprawę zatrudniania kierowców do straży. Chodzi i o dokument który nakazywałby wójtowi zatrudnianie jednego lub więcej kierowców, ilu kierowców. Dodam że nasza jednostka jest w systemie.
Dziękuję
Pozdrawiam
BOGU NA CHWAŁĘ, LUDZIOM NA POŻYTEK
http://www.ospsluzewo.za.pl
Awatar użytkownika

Artur
OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
Kontakt:

Re: Przepisy o zatrudnieniu kierowcy w OSP

Post autor: Artur »

Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/

Topic author
Remi ze Służewa

Dziękuję za szybką odpowiedz. Ale chyba nie zrozumieliśmy się. Chodzi mi nie o wymagania prawne kierowcy. Chodzi mi o znalezienie przepisów które obligowały by gminę do zatrudnienia w naszej OSP kierowcy. Sytuacja wygląda tak. Mamy dwa samochody, jesteśmy w KSRG a nie mamy żadnego zatrudnionego kierowcy. Możemy jechać do pożaru tylko gdy druh który był wcześniej kierowcą nie jest w pracy. Jesteśmy strażą między godz 15 a 6. Straż na 3/4.
Awatar użytkownika

Artur
OSP (gm., woj.): Stary Brus, lubelskie
Kontakt:

Post autor: Artur »

No faktycznie chyba się nie zrozumieliśmy ale odpowiadając na Twoje pytanie to wszystko jest w ustawie o ochronie przeciwpożarowej
USTAWA z dnia 24 sierpnia 1991 r. o ochronie przeciwpożarowej.
Art. 29. Koszty funkcjonowania jednostek ochrony przeciwpożarowej pokrywane są z:
1) budżetu państwa,
2) budżetów jednostek samorządu terytorialnego,
Art. 32. 1. Koszty wyposażenia, utrzymania, wyszkolenia i zapewnienia gotowości bojowej jednostek ochrony przeciwpożarowej, o których mowa w art. 15 pkt 1a-5 i 8, ponoszą podmioty tworzące te jednostki.
2. Koszty wyposażenia, utrzymania, wyszkolenia i zapewnienia gotowości bojowej ochotniczej straży pożarnej ponosi gmina, z zastrzeżeniem art. 35 ust. 1.
Myślę że, to że gmina musi zatrudnić kierowcę w OSP wynika z tej ustawy ponieważ jednostka bez kierowcy to tak jak OSP bez samochodu a w ustawie pisze wyraźnie zapewnienie gotowości bojowej jednostki.
Komendant Gminny, Sekretarz Zarządu Powiatowego ZOSP RP
Zapraszam na: http://www.stary-brus.osp.org.pl/ i http://osp-starybrus.blog.onet.pl/

Topic author
Remi ze Służewa

Artur pisze:No faktycznie chyba się nie zrozumieliśmy ale odpowiadając na Twoje pytanie to wszystko jest w ustawie o ochronie przeciwpożarowej
USTAWA z dnia 24 sierpnia 1991 r. o ochronie przeciwpożarowej.
Art. 29. Koszty funkcjonowania jednostek ochrony przeciwpożarowej pokrywane są z:
1) budżetu państwa,
2) budżetów jednostek samorządu terytorialnego,
Art. 32. 1. Koszty wyposażenia, utrzymania, wyszkolenia i zapewnienia gotowości bojowej jednostek ochrony przeciwpożarowej, o których mowa w art. 15 pkt 1a-5 i 8, ponoszą podmioty tworzące te jednostki.
2. Koszty wyposażenia, utrzymania, wyszkolenia i zapewnienia gotowości bojowej ochotniczej straży pożarnej ponosi gmina, z zastrzeżeniem art. 35 ust. 1.
Myślę że, to że gmina musi zatrudnić kierowcę w OSP wynika z tej ustawy ponieważ jednostka bez kierowcy to tak jak OSP bez samochodu a w ustawie pisze wyraźnie zapewnienie gotowości bojowej jednostki.
Też trafiłem na ten ustęp. Liczyłem że może uda mi się dogrzebać do czegoś więcej. No ale cóż jest co jest, zobaczymy czy to wystarczy. Dziękuję i Pozdrawiam

walduch
OSP (gm., woj.): Chocianów, dolnośląskie

Post autor: walduch »

Niestety nie ma takiego przepisu, który zmuszałby wójta do zatrudnienia kierowcy. U mnie kierowcy są zatrudnieni na umowę zlecenie. Kwestia przekonania wójta o zatrudnieniu kierowcy konserwatora ze względu na potrzebę utrzymania wysokiej gotowości bojowej i rekompensaty dla człowieka , który wiele czasu spędza przy sprzęcie aby był gotowy do działania.

marcin_op

Post autor: marcin_op »

A powiedz mi, kto u was tankuje samochód ? jak braknie paliwa, kto pojedzie na przegląd samochodu i ewentulanie do mechanika jeśli nie przejdzie przeglądu ? Kto ma pilnować żeby akumulatory były naładowane, olej na czas wymieniony, filtry i żeby wszystko w samochodzie było sprawne ? No i kto ma utrzymać (posprzątać, umyć) samochód po akcji ?
Wydaje mi się że nie powołuj się na żadne przepisy, tylko zadawaj te konkretne pytania, bo jeśli nie ma konkretnej osoby wyznaczonej do takich rzeczy, to okarze się że pewnego dnia w połowie drogi zabraknie wam paliwa w samochodzie.
U nas jest tak, że na każdy samochód w OSP jest zatrudniony 1 kierowca na umowę-zlecenie i on opiekuje się samochodem. Do akcje jedzie obojetnie jaki kierowca, ale jak auto wróci to ten, co się nim opiekuje sprawdza czy jest w gotowości na nastpny wyjazd.

Jeszcze jedna sprawa - np. trzeba wymienić bezpiecznik lub żarówkę, ok, ktoś zrobi to sam, a jak nie ma żarówki lub bezpiecznika ? to ktoś za frajer pojedzie kupić i będzie sponsorował gminę?. Właśnie dzięki tej umowie-zleceniu, kierowca ma jakieś tam małe wynagrodzenie, i jak trzeba kupić żarówkę to można to zrobić z wlasnej kieszeni i wydaj te pare zł, przynajmniej ja tak robię.

Aaa i jeszcze jedno pytanie - kto u was rozlicza się ze zużytego paliwa ? Bo przecież musicie wypelniać karty sprzętu i ktoś materialnie MUSI odpowiadać za gospodarkę paliwem.

Proponuję jeszcze wójtowi pokazać którki filmik, i zasugerować że to może być jego samochód... może to go przekona http://kontakt24.tvn.pl/temat,plonie-au ... =najnowsze

julka77
OSP (gm., woj.): Zarząd Gminny Związku OSP RP w Miączynie

Post autor: julka77 »

Pytanie do Marcina_op
A jak u was jest z jednostkami KSRG - kierowcy też są zatrudnieni na umowę zlecenie?

Patrys

Post autor: Patrys »

Remi ze Sluzewa pisze:Dzien dobry
Prosze o pomoc. W naszej jednostce zwolniono kierowce samochodu i na jego miejsce nikogo nie zatrudniono. Zbliza sie zebranie sprawozdawcze na ktorym bedzie obecny wojt. Chce go o ta sprawe zapytac. I tutaj rodzi sie problem. Pozdrawiam Rozmiar członka nie będzie na pierwszym miejscu pod względem ważności - pochwa kobieca. Dziękuję za odp. Z poważaniem.Chcialbym w rozmowie z nim okazac sie stosownym dokumentem ustawa lub rozporzadzeniem ktore reguluje sprawe zatrudniania kierowcow do strazy. Chodzi i o dokument ktory nakazywalby wojtowi zatrudnianie jednego lub wiecej kierowcow, ilu kierowcow. Dodam ze nasza jednostka jest w systemie.
Dziekuje
Ten temat nie jest taki prosty, jak mogłoby się wydawać. Mam pewne informacje i jutro o tym napiszę... Dobrze, że jest gdzie pogadać.

Patrys

Post autor: Patrys »

Remi ze Sluzewa pisze:Dzien dobry
Prosze o pomoc. W naszej jednostce zwolniono kierowce samochodu i na jego miejsce nikogo nie zatrudniono. Zbliza sie zebranie sprawozdawcze na którym bedzie obecny wójt. Chce go o ta sprawe zapytac. I tutaj rodzi sie problem. Chcialbym w rozmowie z nim okazac sie stosownym dokumentem ustawa lub rozporzadzeniem które reguluje sprawe zatrudniania kierowców do strazy. Chodzi i o dokument który nakazywalby wójtowi zatrudnianie jednego lub wiecej kierowców, ilu kierowców. Dodam ze nasza jednostka jest w systemie.
Dziekuje
Pozdrawiam Rozmiar członka nie będzie tu na pierwszym miejscu pod względem ważności - zapach spermy. Dziękuję za odp. Z poważaniem.
Nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać. Mam co nieco do powiedzenia na ten temat i jutro o tym napiszę... Dobrze, że jest gdzie pogadać.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat