Kilka rad co do OTWP.

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

Topic author
Kacper7
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Kilka rad co do OTWP.

Post autor: Kacper7 »

Witam, chciałbym się dowiedzieć, kilka przydatnych rzeczy co do konkursu OTWP. Zakwalifikowałem się do etapu Wojewódzkiego. Konkurs jest jutro, więc i tak pewnie nie uzyskam odpowiedzi. Na początek, proszę was o udzielanie co do rad przydatnych na ten konkurs. Chcę się także dowiedzieć, jak na przykład sformułować odpowiedź na pytanie ustne:
''Jak prawidłowo zaalarmować służby ratownicze o powstaniu zagrożenia.''
I ostatnia rzecz, nie mogę połapać się trochę w tym sprzęcie. Na przykład gdyby znalazł się ktoś chętny mógłby powiedzieć jak zbudowana jest motopompa, oraz krótko i zwięźle wytłumaczyć do czego służą owe nasady, łączniki, klucze, węże ssawne, smoki ssawne.

:)
Awatar użytkownika

podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Re: Kilka rad co do OTWP.

Post autor: podymacz »

Kacper7 pisze:Witam, chciałbym się dowiedzieć, kilka przydatnych rzeczy co do konkursu OTWP. Zakwalifikowałem się do etapu Wojewódzkiego. Konkurs jest jutro, więc i tak pewnie nie uzyskam odpowiedzi. Na początek, proszę was o udzielanie co do rad przydatnych na ten konkurs. Chcę się także dowiedzieć, jak na przykład sformułować odpowiedź na pytanie ustne:
''Jak prawidłowo zaalarmować służby ratownicze o powstaniu zagrożenia.''
I ostatnia rzecz, nie mogę połapać się trochę w tym sprzęcie. Na przykład gdyby znalazł się ktoś chętny mógłby powiedzieć jak zbudowana jest motopompa, oraz krótko i zwięźle wytłumaczyć do czego służą owe nasady, łączniki, klucze, węże ssawne, smoki ssawne.

:)
:shock: Wybacz, ale TY CHYBA ŻARTUJESZ???!! Jak dostałeś się do etapu Wojewódzkiego, skoro nie wiesz takich rzeczy?!

Topic author
Kacper7

Post autor: Kacper7 »

Podpowiem ci, że jestem jeszcze w podstawówce. A co do tych sprzętów, to nie wiem tylko co do czego można podłączyć :).
Awatar użytkownika

damian_osp
OSP (gm., woj.): OSP Posada Zarszyńska
Kontakt:

Post autor: damian_osp »

To jest właśnie problem u nas. Zamiast wysyłać młodych strażaków na takie konkursy to wybierają młodych uczniów z podstawówki co nie mają pojęcia nawet co to jest prądownica.
A ty Kacper7 mogłeś iść do miejscowej straży żeby ci coś pokazali bo na internecie tego się nie nauczysz.
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek
Awatar użytkownika

druhprzemek
OSP (gm., woj.): OSP Suchań woj. zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: druhprzemek »

No niestety jest to problem. U nas na wojewódzkich też był problem kilka lat temu. Brakowało mi punktu, żeby rywalizować o 5 miejsce do finału, a koleś który miał to 5 miejsce nie wiedział jak sprawować mostek przejazdowy z wężem. Co śmieszniejsze dostał się do finału. Kolejny przypadek z tego roku, jeden z uczniów na finale wojewódzkich, można tak to nazwać, "wpierał" komisji, że opisywany przez niego przedmiot jest zasysaczem liniowym, kiedy był to stojak hydrantowy :shock: . Pytania natomiast są tak przestarzałe i nieaktualne, że wystarczy się niektórych nauczyć na pamięć, bo niektóre działy z Turnieju nie są w ogóle odświeżane. Przykładem mogą być pytania o typowe wozy bojowe. W większości gmin nie ma już TYPOWEGO stara czy jelcza. A pytania dalej są :wink: . Paradoks.
Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęci siebie dla dobra innych.

Myślisz, że jesteś twardzielem? Udowodnij i zaloguj się!
http://www.supersoldier.pl/enlist/79420
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat