Niepotrzebne OSP

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.
Awatar użytkownika

podymacz
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie
Status: Offline

Re: Niepotrzebne OSP

Post autor: podymacz »

Łukasz99 pisze:Majkis ty tu srasz na całą historie pożarnictwa.
Majkis za swoją wizję pożarnictwa w Polsce został nieźle zjechany na forum (także przez kolegów z KSRG) i się nie pokazuje już kawał czasu. Może zrozumiał, że wygłosił herezje? Z drugiej strony - to jest forum, więc mógł wyrażać swoje (jakże mylne :mrgreen: ) zdanie.
Awatar użytkownika

podymacz

Łukasz99 pisze:galovy998 to ty wygadujesz nieoficjalnie. To wy musicie wysłać wniosek do Komendanta Powiatowego PSP a on opiniuje to i daje dalej. Powiedz jakie macie auta i który stopień gotowości bojowej, ile jest w gminie osp, ile w krajówce i gdzie najbliższa psp. To nie bajka nikt was nie będzie prosił o wstąpienie.
I tu Cię zaskoczę! Bo założeniem wytypowania jednostek do KSRG było właśnie nakreślenie pół o jakich pisałem wcześniej i analiza czy dana OSP spełnia kryteria włączenia do KSRG. Podania i proszenie do systemu to inna historia. Analiza jest teoretycznym zbadaniem danej sprawy i nie ma nic wspólnego z podaniami lub chęciami OSP.

Łukasz99

Post autor: Łukasz99 »

Odbywa sie to na podtawie określenia kategori gotowości bojowej danej osp. Dobrze całość jest opisana w ABC STRAŻAKA OCHOTNIKA 10 Szkolenie naczelników. Taka analiza jest przeprowadzana dla każdej osp lecz dopiero po wniosku rozpatrywana jest w kontekście KSRG.
Awatar użytkownika

podymacz

Łukasz99 pisze:Odbywa sie to na podtawie określenia kategori gotowości bojowej danej osp. Dobrze całość jest opisana w ABC STRAŻAKA OCHOTNIKA 10 Szkolenie naczelników. Taka analiza jest przeprowadzana dla każdej osp lecz dopiero po wniosku rozpatrywana jest w kontekście KSRG.
Ta analiza o której wspomniałem to projekt "planu rozwoju KSRG" czy jakoś tak to się nazywa. I z tego co wiem, to niekoniecznie brali pod uwagę tylko te jednostki, które składały wnioski, tylko uwzględniali w głównej mierze czas dojazdu sił KSRG. Koło rysowane cyrklem. Promień=czas dojazdu.

Łukasz99

Ty opisujesz plany ratownicze,a ja mówie o stopniu gotowości bojowej. Pozatym cyrkiel nie jest za dobry u nas w osp przy rozpatrywaniu sytyacji pożarowej siedzimy kilka dni( mieszkam w górach).
Wracając opisaleś plany ratownicze.
Awatar użytkownika

galovy998
OSP (gm., woj.): osp Gorzedów Kamieńsk Łódzkie

Post autor: galovy998 »

Chodziło mi wlasnie o analize na mapie. (zle napisałem sorki). Najblizsza JRG od nas 23km, najblizsza KSRG 3 km.W gminie są tylko dwie jednostki mobilne, moja, i nastepna która jest w KSRG. Duży plus dla nas ze mamy 3 letnie auto MAN 12.240 GBA2.5/16 a poza tym w odległości okolo 4km biegnie Droga Krajowa Nr1.

Łukasz99

I tak się wszystko zgadza.
Awatar użytkownika

podymacz

Łukasz99 pisze:Ty opisujesz plany ratownicze,a ja mówie o stopniu gotowości bojowej. Pozatym cyrkiel nie jest za dobry u nas w osp przy rozpatrywaniu sytyacji pożarowej siedzimy kilka dni( mieszkam w górach).
Wracając opisaleś plany ratownicze.
NIE ŻADNE PLANY RATOWNICZE!!! CHODZI MI O PLAN ROZWOJU SIECI KSRG!!!! Plany ratownicze to jest coś innego! Projekt o jakim pisałem był jednorazową symulacją mającą na celu wykazanie obszarów w znacznej odległości od obowiązującej na dzień dzisiejszy struktury KSRG. Na skutek rysowania właśnie tym cyrklem (koło określa czas dojazdu OSP w KSRG) wytypowano które OSP znajdują się w takim umiejscowieniu, że należy rozważyć w ich przypadku włączenie do KSRG (oczywiście jeżeli same tego chcą i spełniają podstawowe warunki). I TO NIE BYŁY PLANY RATOWNICZE W KTÓRYCH TRZEBA BYĆ UWZGLĘDNIONYM, ABY MIEĆ SZANSE DOSTANIA SIĘ DO KSRG!!!! :evil:

Łukasz99

Powtórze jeszcze raz aby ubiekać się o czlonkowstwo w KSRG trzeba złożyć odpowiednie podanie do Komendanta Powiatowego PSP. Nie wiem jak u Was ale u nas cyrkiel to rozwiązanie sprzed dekady. nie da się cyrklem trzeb wytyczyć odpowiednie obszary bo nie wszędzie tak samo idzie dojechać, nie wszędzie sytyacja pożarowa jest taka sama.

A więc podsymowując aby wejsć do KSRG trzeba napisać wniosek. Co do tego planu rozwoju owszem jest ale nie masz chyba pojęcia o co w tym chodzi.
Awatar użytkownika

podymacz

Łukasz99 pisze: Co do tego planu rozwoju owszem jest ale nie masz chyba pojęcia o co w tym chodzi.
Dobra. Niech Ci będzie,że nie wiem o co w tym chodzi. Nie będę się kłócił. Ja wiem swoje, Ty wiesz swoje.
Powiem Ci tylko że bardzo dokładnie się dowiadywałem, ponieważ mimo moich aspiracji systemowych wniosek o włączenie do KSRG składam dopiero jutro :D , a o nakreśleniu naszej OSP do planu rozwoju sieci KSRG powiadomił mnie z-ca Naczelnika wydziału operacyjnego, tak koło stycznia.
Od, tak powiedział:
"Wiesz mamy zlecone z Komendy Głównej wykonanie analizy planu sieci rozwoju KSRG i tak się składa, że wyszło nam, że Twoja OSP mogłaby uzupełnić sieć KSRG".
Napisali w analizie o mojej OSP i innych, które wymienili jako proponowane wzmocnienie sieci. Na to wszystko przyszła odpowiedź, że włączą w 2011, tylko jedną w Powiecie.
Tyle w temacie. Może u Ciebie jest inaczej, u nas tak to wyglądało.
Więc nie rozumiem, czego mam nie rozumieć? Wpisali nas do analizy, bez pisemnego wniosku. Więc jednak kolega z poprzednich wpisów mógł mieć podobnie.

Łukasz99

Poinformaowali was że jest taka ewentualność ja tłumacze jak to jest z perespektywy przepisow bo to mój konik. Co do życia po co pisać wniosek jak się wie że nie ma szans lepiej zapytać w PSP. Tam też są ludzie.

Odezwij sie tutaj jak dostaniecie odpowiedź i powodzenia.
Awatar użytkownika

podymacz

Po co pisać? Trzeba się pchać, no nie? Będziemy składać co roku. Może w końcu się uda, zwłaszcza że ten artykuł jest bardzo budujący. Ponad 200 OSP... Może dołączymy do tej grupy?! :mrgreen:

Łukasz99

Troch własnej inicjatywy i napewno bedziecie.

silesiafirefighter

Post autor: silesiafirefighter »

Nie chcę zakładać nowego tematu, a że temat pokrewny to tu spróbuję uzyskać pomoc. Nasza jednostka do 2010 była takim średniakiem, robiła swoje, ale o nic się nie starała, bo uważano że im się należy. Wszystkim rządził prezes, nikt inny nie miał nic dogadania. Prezes miał swoją 4 i tylko z Nimi jeździł i nowych ludzi nie potrzebował.
Jednak w 2010 Prezes nagle zrezygnował i do głosu doszli ci co zawsze byli uciszani i przyszli nowi. Udało się nam załatwić nowe auto z KM PSP(GBA), pozyskiwać sprzęt oraz wysyłać nowych na badania i szkolenia. Atmosfera w jednostce się uspokoiła, chłopaki częściej zgłaszali dyżur i jakoś się kręci. Nie jesteśmy w KSRG. Na koniec roku mieliśmy 96 wyjazdów i jeden z nowych załatwił pompę od Owsiaka za działania powodziowe. W tym roku mamy już 145 wyjazdów, w marcu wybraliśmy nowy zarząd i sprawy się uspokoiły. Na wejście do KSRG nie mamy szans, bo za dużo jednostek w KSRG jest w mieście i do JRG 1 mam 2km, a do najbliższej OSP w KSRG- 4 km. Mimo, że jednostka jest nad wodą(5m od brzegu) nie mamy żadnego sprzętu do rat wodnego. Spełniamy wymagania według procedury P-23.

Jednak zwracam się do Was spytanie, czy jednostka poza KSRG może starać się o dotację z firm ubezpieczeniowych, MSWiA, samorządu, województwa?

Łukasz99

Owszem mogą. Sprawa nieciekawa bo na KSRG rzeczywiście nie ma szans, lecz z racji bliskości mogą też być korzyści. Wszystko zależy od waszej woli i postawy i oczywiście stosunków z JRG.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat