Syrena alarmowa

Wszelkie sprawy dotyczące Straży Pożarnych od strony prawnej.

Topic author
Danonek
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
Status: Offline

Syrena alarmowa

Post autor: Danonek »

co można zrobić z delikwentem który bezpodstawnie włącza syrenę?
Awatar użytkownika

kamil237

Re: Syrena alarmowa

Post autor: kamil237 »

Domyślam się, że robi to za pomocą (swoją drogą zupełnie bezsensownego ale wciąż stosowanego w wielu remizach) przycisku do uruchamiania syreny na budynku, tak? Jest bardzo proste rozwiązanie. Usunąć ten przycisk...
A delikwentowi raczej nic nie zrobisz.
Syrena wyje a ja jeszcze tutaj?!
Awatar użytkownika

JakuB
OSP (gm., woj.): Nowa Wieś woj Pomorskie
Kontakt:

Post autor: JakuB »

Bezsensowny jest ten przycisk, ale tylko jeśli załącza całą automatykę (3 x 45s + powiadamianie SMS). W przypadku, gdy jest włącznik samej syreny (dzwonkowy lub stały) - nie widzę potrzeby usuwania go.

A z delikwentem: jest paragraf zakazujący zakłócania spokoju obywateli. Niestety nie mogę teraz znaleźć dokładnego paragrafu.
Awatar użytkownika

malczan4
OSP (gm., woj.): Wierzbanowa (Wiśniowa, małopolskie)
Kontakt:

Post autor: malczan4 »

Taki przycisk jest według mnie potrzebny. U nas korzysta się z niego np. podczas pogrzebu strażaka, upamiętnienia ważnych wydarzeń takich jak wybuch powstania warszawskiego no i oczywiście alarmowania jeśli zajdzie taka potrzeba.
A z tym panem/panią ale raczej panem to porozmawiajcie na spokojnie żeby tego więcej nie robił a jeśli to nie zadziała to zgłoście na policję i tak jak napisał druh JakuB
JakuB pisze: A z delikwentem: jest paragraf zakazujący zakłócania spokoju obywateli.
, zgłoście że zakłuca spokój mieszkańców i oni się już tym zajmą .
Awatar użytkownika

kamil237

malczan4 pisze:Taki przycisk jest według mnie potrzebny. U nas korzysta się z niego np. podczas pogrzebu strażaka, upamiętnienia ważnych wydarzeń takich jak wybuch powstania warszawskiego no i oczywiście alarmowania jeśli zajdzie taka potrzeba.

To samo możesz zrobić za pomocą przycisku na stacji DSP. Przytrzymujesz TEST i też wyje tak jak chcesz. A alarmowanie to jak już kilka razy pisałem. Szybciej jest zadzwonić na 998 i oni włączą syrenę i ewentualnie od razu wyślą dodatkowe siły i środki niż lecieć do remizy i naciskać jakiś przycisk, czekać aż ktoś przybiegnie i dopiero przez radio zgłosi do MSK co się dzieje... Moim zdaniem niepotrzebna strata czasu...
Awatar użytkownika

malczan4
Kontakt:

kamil237 pisze:
malczan4 pisze:Taki przycisk jest według mnie potrzebny. U nas korzysta się z niego np. podczas pogrzebu strażaka, upamiętnienia ważnych wydarzeń takich jak wybuch powstania warszawskiego no i oczywiście alarmowania jeśli zajdzie taka potrzeba.

To samo możesz zrobić za pomocą przycisku na stacji DSP. Przytrzymujesz TEST i też wyje tak jak chcesz. A alarmowanie to jak już kilka razy pisałem. Szybciej jest zadzwonić na 998 i oni włączą syrenę i ewentualnie od razu wyślą dodatkowe siły i środki niż lecieć do remizy i naciskać jakiś przycisk, czekać aż ktoś przybiegnie i dopiero przez radio zgłosi do MSK co się dzieje... Moim zdaniem niepotrzebna strata czasu...
No jak kto uważa. Ale przez DSP w naszej remizie da sie jedynie załączyć syrenę przez dyżurnego z PSP i rozmawiać z nim i jeszcze skasować alarm. Przycisku tyou TEST na 100% nie mamy .
Awatar użytkownika

kamil237

Jak to możliwe, że nie macie takiego przycisku?
Wszystkie stacje DSP firmy digitex (czyli takie jakie stosuje się w Zintegrowanym Systemie Alarmowania i Ochrony Ludności DSP) mają taki przycisk. Więc albo macie jakąś dziwną stację jakiegoś innego producenta albo niedokładnie się przyjrzałeś...
Dla potwierdzenie załączam obrazek:
dsp.jpg
dsp.jpg (67 KiB) Przejrzano 2398 razy
Awatar użytkownika

malczan4
Kontakt:

Na 100% nie mamy takiego przycisku a nasz system DSP wygląda tak:
Obrazek
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat