Motopompa PO3/PO5 samozasysanie??

Ciekawostki i nowości sprzętowe oraz problemy dotyczące sprzętu używanego w Strażach Pożarnych.

Topic author
Gregor92
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): woj. opolskie, gmina Ozimek
Status: Offline

Motopompa PO3/PO5 samozasysanie??

Post autor: Gregor92 »

Witam!
Mam pytanie dotyczące motopompy PO3 i PO5 jak bez użycia smoczka zassać wodę :?:
tak jak na filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=PLfKGIYTXF8
co to jest za urządzenie?? jaka jest tego "czegoś" cena?? jak to wygląda?? gdzie się to "coś" montuje?? gdzie to można zakupić??
Wiem że to sekret wszystkich fachowców naprawiających motopompy ale proszę o jakieś małe wskazówki :)

sslawek77
Kontakt:

Re: Motopompa PO3/PO5 samozasysanie??

Post autor: sslawek77 »

wystarczy że zaglądniesz kilka stron dalej, na szybko do 4 strony to wyliczyłem z 10 tematów odnośnie PO-5 jak i przeróbek, problemów itp.

nie licz że ktoś ci powie coś na czym zarabia kase, zresztą tak samo osoby które zapłaciły za freeko ci nie powiedzą, swego czasu miałem koncepcje i nawet chciałem kupić informacje ze by porównac czy dobrze myslałem ale nawet i za kase nie było chetnych podzielic sie tą informacją :wink: wiec albo szukaj zaprzyjaznionego szpeca w okolicy co coś wyduma albo pompa do specjalisty i $$$. Poza tym odpowiedz sobie na pytanie czy jestescie w stanie wykozystać tak szybkie zassanie wody wzgledem wykonania cwiczenia szybko kondycyjnie przed wodą.

i zawsze możesz sobie na necie poczytać na temat działania odśrodkowej pompy samozasysajacej i dumac co przerobic :)

Sylwek
Kontakt:

Post autor: Sylwek »

Jeszcze jest pytanie czy jest sens pakować kasę skoro coraz więcej gmin i powiatów podstawia do startu motopompy lub przechodzi na nowsze?
Skoro na krajowych start był na nowych pompach to niższe szczeble też będą się powoli dostosowywały.

PS: samozasysające są szlamówki

sslawek77
Kontakt:

Post autor: sslawek77 »

według mnie to na etapie gminnym do puki wszystkie jednostki nie będą miec na stanie nowszej to jak beda miały sie optymalnie przygotowac jak im przyjedzie na zawody obca nie obeznana pompa,??
szczebel powiatowy mógłbym się zgodzic ze mozna startowac na nowszej o ile gmina zapewni przynajmniej jedna taka pompe na swoim terenie aby mozna sie było przygotowac...

wiec kto chce awansowac na szczebel powiatowy to raczej jeszcze przez klika lat bedzie mogł spac spokojnie ze swoja
po-3/po-5.
o ile wieksze koszty to zakup zapłonu, tak przy w miare odremontowanym silniku, mozna z niej wiele wydusic nie dokładając wiecej niz 100-200 zł w części wewnątrz pompy. A jak wiadomo wiekszosc zwyciezców nie startuje na seryjnych to tak czy siak remont nie bedzie służył nie wiadomo ile lat na takim samym poziomie.

Topic author
Gregor92
OSP (gm., woj.): woj. opolskie, gmina Ozimek

Post autor: Gregor92 »

Dzięki Bardzo za odpowiedzi :D szczerze to tylko pasjonuję się pompami i wszelakim sprzętem pożarniczym(najbardziej tzw. "starociami" one mają to coś czego współczesne chyba nie będą mieć :)) , a w Mojej jednostce póki co na 100% bym tego nie zastosował :? No cóż coś będę kombinował nad tym... ale wątpię czy coś wykminie...

Dzięki Wielkie
Pozdro :D
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat