OSP vs OSP KSRG
-
Topic author - Posty: 25
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
OSP vs OSP KSRG
Walka od czasu powstania systemu... Jaki to ma sens?
-
- OSP (gm., woj.): Bierna, Sulików, Dolnośląskie
Re: OSP vs OSP KSRG
Czemu walka ? Trzeba współpracować, działać razem a nie obrażać się, że ktoś wychodził sobie sprzęt...Zaraz pewnie padną zarzuty, że PSP dysponuje tylko KSRG...tylko czyja to wina ? PSP która woli postawić na pewną jednostkę Y czy jednostki X która została reaktywowana (a wcześniej nie można było na nią liczyć...) Zaufanie jest trudno zdobyć, natomiast bardzo łatwo jest je stracić. Jeżeli chodzi o sprzęt to wiadomo, że KSRG ma łatwiej, ale "zwykłe" OSP też nie powinny mieć problemów jeśli się chce, wystarczy składać wnioski i trochę za nimi polatać. Jako stowarzyszenie mamy tyle możliwości, że jest to wręcz nie do opisania... Jednostka nie posiada auta? Napisać do policji albo do MON-u. Chcecie jakiś sprzęt kupić - pisać do sponsorów, Państwowe Lasy prawie zawsze dają jakiś pieniądz. Ponadto na pewno gdzieś w okolicy znajduje się jakaś firma, wystarczy ubrać się w galówki i odwiedzić szefa, powiedzieć o co chodzi. Dodatkowo są fundusze sołeckie i taktyka działań
taka sama jak w przypadku firmy
Samym narzekaniem nikt jeszcze nic nie zwojował. No i jeżeli umiesz liczyć licz na siebie, bo nie dostaniesz niczego jeśli się nie postarasz.
P.S.
Moja jednostka nie należy do KSRG

P.S.
Moja jednostka nie należy do KSRG

-
- OSP (gm., woj.): Śląskie, Koniecpol
Temat tak wiele razy powielany że robi się nie dobrze gdy widzi się kolejny.
-
- OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie
Charlie pisze:Temat tak wiele razy powielany że robi się nie dobrze gdy widzi się kolejny.
właśnie temat Temat tak wiele razy powielany że robi się nie dobrze gdy widzi się kolejny.nie jesteśmy w KSRG oni nam nie szkodzą my im trzeba to działałamy razem kasy nam nie dają i nie zabierają ,a zresztą niemamy co narzekać najważniejsze cele osiągneliśmy

http://glinik.osp.org.pl
-
Jaki miałeś cel wywołując ponownie ten sam temat ?zoog pisze:Walka od czasu powstania systemu... Jaki to ma sens?
Jeżeli chciałeś jakieś info. w tej sprawie to jest tego sporo (zbyt dużo) na tym forum.
to jest temat ktury nie zaginie dopuki będą istnieć OSP ZWYKŁE...NIEWIEM Z KĄD JEST SŁAWEK 998 ale nie jesteż za osp...a to forum jest czyje??? czytać umiesz
U nas niestety w gminie walka jest i niczemu dobremu nie służy. Jednostka w systemie obstawia każdy wyjazd 2 wozami.Prawie nigdy nie wzywa wsparcia od pozostałych jednostek (nawet jak wydawało by się, że wezwanie wsparcia było potrzebne , bo po dojezdzie sam wzywałem inne jednostki ,gdyż sytułacja tego wymagała) . Każdy na każdego poobrażany : KSRG na Gminę , mniejsze jednostki na KSRG. Niestety kiedyś zdarzenie, może im się wymknąć z pod kontroli a takie wrogie nastawienie nikomu nie wychodzi na dobre.
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Dokładnie. Jak kiedyś się okaże, że w środku było bardzo wysokie obciążenie ogniowe albo nie daj Boże któremuś ze strażaków coś się stanie to ich sprowadzą na ziemię.wujo2010 pisze:U nas niestety w gminie walka jest i niczemu dobremu nie służy. Jednostka w systemie obstawia każdy wyjazd 2 wozami.Prawie nigdy nie wzywa wsparcia od pozostałych jednostek (nawet jak wydawało by się, że wezwanie wsparcia było potrzebne , bo po dojezdzie sam wzywałem inne jednostki ,gdyż sytułacja tego wymagała) . Każdy na każdego poobrażany : KSRG na Gminę , mniejsze jednostki na KSRG. Niestety kiedyś zdarzenie, może im się wymknąć z pod kontroli a takie wrogie nastawienie nikomu nie wychodzi na dobre.
Skoro temat był już wałkowany to nie należy zakładać kolejnego - można wypowiedzieć się w temacie, który już istniał - każdy ma prawo się wypowiadać tylko ważne by przy tym nie śmiecić.star pisze:to jest temat ktury nie zaginie dopuki będą istnieć OSP ZWYKŁE...NIEWIEM Z KĄD JEST SŁAWEK 998 ale nie jesteż za osp...a to forum jest czyje??? czytać umiesz
Ponadto, kolego - przed napisaniem post'a proponuję go napisać w Word'zie albo w OpenOffice Writer celem sprawdzenia błędów bo się tego czytać nie chce.
część ksrg to tylko fikcja...i nie dziwcie się mi że to krytykuje ale człowieka nerwy zżerają .jak do pożaru jedzie sam kierowca a jak trzeba słome rozgartać to wzywają osp z poza ksrg.podobna sprawa jest z wypadkami jadą w sześciu ale z wyjazdem to jest tak żeby opużnić go do maximum byle by nie wziąść odpowiedzialności... taka jest prawda..ksrg spełnia wymogi ale przeważnie na papierze...co chodzi o wymagania....bo do wypadku niekiedy jadą trzej kierowcy a i tak jest dobrze....takrze oco tu chodzi.a do fistach.... wsadz sobie w buty ortograf ie.......................myśle że nadejdzie czas że będą namawiać do wejścia do ksrg.
Powiem Ci tak, nie mierz wszystkich swoją miarą. Sam kierowca jadący do akcji? Nie przesadzajmy, jak jest sam kierowca na remizie - nikt nie przybiega do akcji - to dzwoni się do CPR i informuje, że nie ma wyjazdu bo nie ma ekipy, która może pojechać.star pisze:jak do pożaru jedzie sam kierowca a jak trzeba słome rozgartać to wzywają osp z poza ksrg.podobna sprawa jest z wypadkami jadą w sześciu ale z wyjazdem to jest tak żeby opużnić go do maximum byle by nie wziąść odpowiedzialności... taka jest prawda...
Druga sprawa, "opóźnianie wyjazdu", kto po dotarciu na remizę opóźnia wyjazd? W każdej KSRG powinien być przeszkolony dowódca akcji - przynajmniej jeden, który przejmuje odpowiedzialność za całą akcję... Jeżeli nie ma takiej osoby, to nie ma sensu się kłócić dlaczego takiej jednostki nie ma w "krajówce". Po coś są te wymagania stawiane!
-
- OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska
Pewnie, że zależy od jednostki. Ja sobie nie wyobrażam żeby moja jednostka opóźniała specjalnie wyjazd - przecież tam mogą ludzie umierać, ktoś może tracić dobytek całego życia... Zresztą większość wyjazdów mamy do 3 minut, prawie wszystkie do 4 minut i bardzo rzadko do 5 minut. Odkąd jestem w OSP nie zdarzyło się abyśmy nie wyjechali. Poza tym nie wiem czy na opóźnianie (celowe) wyjazdu nie podpada przypadkiem pod jakiś paragraf (pomijając oczywiście trud udowodnienia tego w sądzie).star pisze:część ksrg to tylko fikcja...i nie dziwcie się mi że to krytykuje ale człowieka nerwy zżerają .jak do pożaru jedzie sam kierowca a jak trzeba słome rozgartać to wzywają osp z poza ksrg.podobna sprawa jest z wypadkami jadą w sześciu ale z wyjazdem to jest tak żeby opużnić go do maximum byle by nie wziąść odpowiedzialności... taka jest prawda..ksrg spełnia wymogi ale przeważnie na papierze...co chodzi o wymagania....bo do wypadku niekiedy jadą trzej kierowcy a i tak jest dobrze....takrze oco tu chodzi.a do fistach.... wsadz sobie w buty ortograf ie.......................myśle że nadejdzie czas że będą namawiać do wejścia do ksrg.
Co do ortografii to sparafrazuję (jeśli wiesz co to znaczy - jeśli nie to zajrzyj do google, chyba że to zbyt wielki wysiłek) Twoją wypowiedź:
część języka polskiego zwana ortografią to u wielu osób fikcja...i nie dziwcie się mi że to krytykuje ale człowieka nerwy zżerają .jak widzę błąd za błędem a jak trzeba błędy poprawić za pomocą komputera to jest to straszny problem a tak nie muszą brać odpowiedzialności wszystko zwalając na dysleksję lub lenistwo.
-
- OSP (gm., woj.): Żebry,gm.Wąsosz,woj.Podlaskie
- Kontakt:
Druhu kolego uwierz ale niestety tak się dzieje. U mnie w gminie jest tylko jedna jednostka w KSRG i najczęściej do akcji w tej jednostce wyjeżdża sam kierowca.Konrado pisze:Powiem Ci tak, nie mierz wszystkich swoją miarą. Sam kierowca jadący do akcji? Nie przesadzajmy, jak jest sam kierowca na remizie - nikt nie przybiega do akcji - to dzwoni się do CPR i informuje, że nie ma wyjazdu bo nie ma ekipy, która może pojechać.star pisze:jak do pożaru jedzie sam kierowca a jak trzeba słome rozgartać to wzywają osp z poza ksrg.podobna sprawa jest z wypadkami jadą w sześciu ale z wyjazdem to jest tak żeby opużnić go do maximum byle by nie wziąść odpowiedzialności... taka jest prawda...
Druga sprawa, "opóźnianie wyjazdu", kto po dotarciu na remizę opóźnia wyjazd? W każdej KSRG powinien być przeszkolony dowódca akcji - przynajmniej jeden, który przejmuje odpowiedzialność za całą akcję... Jeżeli nie ma takiej osoby, to nie ma sensu się kłócić dlaczego takiej jednostki nie ma w "krajówce". Po coś są te wymagania stawiane!
-
- OSP (gm., woj.): Kuźnica Grabowska
i obdzwania wszystkich wokół, aby wstawili się pod dany adres?dh.michal pisze:U mnie w gminie jest tylko jedna jednostka w KSRG i najczęściej do akcji w tej jednostce wyjeżdża sam kierowca.

To że kierowca jednostki KSRG sam wyjechał do akcji, też słyszałem akurat od tego właśnie kierowcy , a był to pożar lasu samochód to GCBA , przydał się jako dowóz wody . Reszta załogi jednak nie dotarła 

przepraszam wszystkich ze tak powiem pozytywnie zakręconych....ale poważnie mówiłem że do akci jedzie sam kierowca mówie tu o pożarach...bo wypadki to inna bajka .do wypadku wyjeżdzają po 10 minutach a do pożaru traw po 3....dodam że jgr jest oddalona o 10 kilometrów także do wypadku i tak pierwsze dojeżdza jrg..a jak już się tak uda że ksrg dojedzie szybciej to zgłaszają że nie mogą odpalić agregatu.(a jak się okazuje niema w nim paliwa bo 8 lat był nie używany)..i psp każe tylko robić miejsce dla psp..i jest wszystko ok.a mieszkam w takim rejonie że nie przypominam sobie żeby ksrg było wcześniej jak karetka...także ratownicy śpią albo im się jechać niechce. wieże wto i nawet wiem że są takie osp w systemie że zaradzą każdej sytuaci ..ale są też takie że istnieją tylko dlatego że tak by należało bo miejscowość gminna a straży pożądnej niema ,a ortografia niejest najważniejsza jak takie przekręty ,każdy wie oco chodzi