Komitet założycielski.
-
Topic author - Posty: 13
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Komitet założycielski.
Witam. Mam 15 lat ( za 3 miesiące kończę 16) i chciał bym się dowiedzieć czy jeśli brakuje mi tych 3 miesięcy to czy mogę być w komitecie założycielskim OSP ( czy zaliczam się do tych 15 osób ) . Pytam ponieważ mam problem z ilością osób chętnych bo jest nas na styk 15 a to ja jestem pomysłodawcą i zajmuję się organizacją wszystkiego wraz z kolegą który ma 19 lat . Podejrzewam ,że reszta dołączy gdy zobaczy że OSP zaczyna funkcjonować. Osób pełnoletnich jest ok 6 a reszta jest w wieku 15-16 lat . Proszę o szybką odpowiedź . Z góry dzięki.
-
Re: Komitet założycielski.
Każde stowarzyszenie musi powołać co najmniej 15 pełnoprawnych osób, które
„uchwalają statut stowarzyszenia i wybierają komitet założycielski” (art. 9 ustawy – Prawo
o stowarzyszeniach). Nie pisze nic o wieku .... Troszke lipa bo osób z tym samym problemem co ja jest dość dużo .... każdemu brakuje 2 - 3 miesięcy
„uchwalają statut stowarzyszenia i wybierają komitet założycielski” (art. 9 ustawy – Prawo
o stowarzyszeniach). Nie pisze nic o wieku .... Troszke lipa bo osób z tym samym problemem co ja jest dość dużo .... każdemu brakuje 2 - 3 miesięcy
-
Dzięki za pomoc
I tak nigdy nie dorobimy się normalnej remizy i nasza siedziba będzie w biurowcu
Ale masz rację

ale nikt nie wie ile konkretnie trzeba mieć lat do komitetu założycielskiego ?Grunt to się nie poddawać
Wkleję tu cytat z poradnika "Jak założyć stowarzyszenie"
- Stowarzyszenie mogą założyć osoby pełnoletnie, które posiadają pełną zdolność do czynności prawnych. Osoby małoletnie (czyli od 16 do 18 lat), chociaż nie mogą samodzielnie zakładać stowarzyszenia, mogą do nich należeć. Mogą samodzielnie wybierać władze stowarzyszenia uczestnicząc w walnym zgromadzeniu członków stowarzyszenia. Niepełnoletni mogą być wybierani do władz stowarzyszenia pod warunkiem jednak, że w zarządzie oraz w organie kontroli wewnętrznej (który zwykle nosi nazwę komisji rewizyjnej) większość stanowić będą osoby pełnoletnie.
Jeżeli jednak nie posiadasz ukończonych 16 lat, również możesz zostać członkiem stowarzyszenia, ale wcześniej musisz uzyskać zgodę rodziców. Nie możesz jednak uczestniczyć w walnym zgromadzeniu członków i nie masz możliwości wybierania władz stowarzyszenia. Wyjątkiem są sytuacje, w których jednostka organizacyjna stowarzyszenia gromadzi samych małoletnich. Wtedy mogą oni korzystać ze wszystkich uprawnień, jakie przysługują dorosłym członkom stowarzyszenia, jednak tylko w zakresie wyboru władz tej jednostki -koniec cytatu.
- Stowarzyszenie mogą założyć osoby pełnoletnie, które posiadają pełną zdolność do czynności prawnych. Osoby małoletnie (czyli od 16 do 18 lat), chociaż nie mogą samodzielnie zakładać stowarzyszenia, mogą do nich należeć. Mogą samodzielnie wybierać władze stowarzyszenia uczestnicząc w walnym zgromadzeniu członków stowarzyszenia. Niepełnoletni mogą być wybierani do władz stowarzyszenia pod warunkiem jednak, że w zarządzie oraz w organie kontroli wewnętrznej (który zwykle nosi nazwę komisji rewizyjnej) większość stanowić będą osoby pełnoletnie.
Jeżeli jednak nie posiadasz ukończonych 16 lat, również możesz zostać członkiem stowarzyszenia, ale wcześniej musisz uzyskać zgodę rodziców. Nie możesz jednak uczestniczyć w walnym zgromadzeniu członków i nie masz możliwości wybierania władz stowarzyszenia. Wyjątkiem są sytuacje, w których jednostka organizacyjna stowarzyszenia gromadzi samych małoletnich. Wtedy mogą oni korzystać ze wszystkich uprawnień, jakie przysługują dorosłym członkom stowarzyszenia, jednak tylko w zakresie wyboru władz tej jednostki -koniec cytatu.
Czy nie będzie to czasem biurowiec byłego Komobex-uWolfwarrior pisze:I tak nigdy nie dorobimy się normalnej remizy i nasza siedziba będzie w biurowcu

Jajakobyły
-
No tak
Prawdopodobnie tam ,jeśli ten lokal jest nadal do wynajęcia... A wracając do tematu ... czyli nie mogę być w komitecie założycielskim jeśli brakuje mi tych 3 miesięcy do 16 i z założenia OSP przysłowiowa d***... ? Bo z tego co mi Pan napisał nie mogę uczestniczyć w walnym zgromadzeniu i nie mam możliwości wybierania władz stowarzyszenia a stowarzyszenie mogą założyć osoby pełnoletnie. Tak jak wcześniej napisałem , większości osób brakuje kilku miesięcy do 16 a osób pełnoletnich jest ok 6 :/

-
Woj. Śląskie (Częstochowa osiedle tysiąclecie . ) a wracając do tematu ... Potrzebuje konkretu co mam dalej z tym wszystkim zrobić ... bo niestety brakuje nam kilku osób pełnoletnich i mamy mniej więcej po połowie osób po 18 roku życia i po 15/16 roku życia..... a do 11 kwietnia musimy podjąć decyzję co dalej z tworzeniem OSP
-
Ok.... wakacje mijają , ja już mam 16stkę , jest prawie a właściwie jest 15 osób pełnoletnich no i teraz pojawił się problem....
Ma ktoś pomysł jak znaleźć siedzibę dla OSP i skąd wziąć pierwsze pieniądze na sprzęt i utrzymanie siedziby ?
Z góry dzięki za odp. Jeśli jest ktoś z okolic Częstochowy chętny do pomocy to niech da znać
Ma ktoś pomysł jak znaleźć siedzibę dla OSP i skąd wziąć pierwsze pieniądze na sprzęt i utrzymanie siedziby ?
Z góry dzięki za odp. Jeśli jest ktoś z okolic Częstochowy chętny do pomocy to niech da znać

-
Brawo kolego, gratuluje zapału pomimo wakacji , udajcie się najlepiej w kilka osób do UG ,Burmistrza , Wujta i koniecznie Komendanta Gminnego z planem założenia w waszej miejscowości OSP, zobaczycie co oni na to. Niepoddawaj się jednak w razie niepowodzenia. Na wszystko jest sposób. Powodzenia.
-
Dzięki za słowa wsparcia ale tu chodzi o ... Częstochowe ... niby duże miasto i jest dużo jednostek OSP ale osiedla na których mieszkamy nie dają nam dużych możliwości . Szukamy nawet głupiego garażu żeby potraktować go jako siedzibę ... Niestety ciężko jest cokolwiek znaleźć a o jakiejkolwiek budowie małej strażnicy na chociaż 1 wóz możemy sobie pomarzyć .
-
- OSP (gm., woj.): Zielonka, Mazowieckie
Trzeba docenić i pogratulować zapału i młodzieńczej fantazji!!
Założenie i prowadzenie stowarzyszenie jako osoby prawnej to duży wysiłek organizacyjny nie mówiąc o wyjazdach do działań ratowniczych.
Może przed założeniem lepiej najpierw przez jakiś czas spróbować swoich sił w jednej z jednostek działających na terenie Częstochowy:
http://www.czestochowa.pl/miasto_1/bezp ... ostki_osp/
Zobaczyć jak to hula, o co w tym chodzi, ile wymaga to pracy, czasu i sił.
Później ewentualnie porozmawiać z Komendantem Miejskim PSP i Prezesami OSP czy istnieje zapotrzebowanie na kolejną jednostkę straży. Tym bardziej że OSP na terenach Częstochowy działają raczej na obrzeżach miasta, a Wasza jednostka jest planowana praktycznie 10 min. od ścisłego centrum, na osiedlu gdzie są bloki.
Później można udać się do władz miasta i spytać czy są na to pieniądze i ewentualnie ile, miejsce na siedzibę itd., bo bez tego wsparcia macie minimalne szanse działania, chyba że znajdziecie wielkodusznego sponsora.
A dopiero później ewentualnie uruchamiać działania prawne w celu założenie i rejestracji OSP.
Art. 3 ust. 1 ustawy Prawo o stowarzyszeniach:
Prawo tworzenia stowarzyszeń przysługuje obywatelom polskim mającym pełną zdolność do czynności prawnych i nie pozbawionym praw publicznych.
Art. 11 k.c.:
Pełną zdolność do czynności prawnych nabywa się z chwilą uzyskania pełnoletności.
Art. 10k.c.:
§ 1. Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście.
§ 2. Przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletność. Nie traci jej w razie unieważnienia małżeństwa.
Jeszcze raz gratuluję zapału. Proponowałbym wziąć sobie na "przewodnika" osobę trochę starszą która ma trochę doświadczenia życiowego.
Założenie i prowadzenie stowarzyszenie jako osoby prawnej to duży wysiłek organizacyjny nie mówiąc o wyjazdach do działań ratowniczych.
Może przed założeniem lepiej najpierw przez jakiś czas spróbować swoich sił w jednej z jednostek działających na terenie Częstochowy:
http://www.czestochowa.pl/miasto_1/bezp ... ostki_osp/
Zobaczyć jak to hula, o co w tym chodzi, ile wymaga to pracy, czasu i sił.
Później ewentualnie porozmawiać z Komendantem Miejskim PSP i Prezesami OSP czy istnieje zapotrzebowanie na kolejną jednostkę straży. Tym bardziej że OSP na terenach Częstochowy działają raczej na obrzeżach miasta, a Wasza jednostka jest planowana praktycznie 10 min. od ścisłego centrum, na osiedlu gdzie są bloki.
Później można udać się do władz miasta i spytać czy są na to pieniądze i ewentualnie ile, miejsce na siedzibę itd., bo bez tego wsparcia macie minimalne szanse działania, chyba że znajdziecie wielkodusznego sponsora.
A dopiero później ewentualnie uruchamiać działania prawne w celu założenie i rejestracji OSP.
Art. 3 ust. 1 ustawy Prawo o stowarzyszeniach:
Prawo tworzenia stowarzyszeń przysługuje obywatelom polskim mającym pełną zdolność do czynności prawnych i nie pozbawionym praw publicznych.
Art. 11 k.c.:
Pełną zdolność do czynności prawnych nabywa się z chwilą uzyskania pełnoletności.
Art. 10k.c.:
§ 1. Pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście.
§ 2. Przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletność. Nie traci jej w razie unieważnienia małżeństwa.
Jeszcze raz gratuluję zapału. Proponowałbym wziąć sobie na "przewodnika" osobę trochę starszą która ma trochę doświadczenia życiowego.
-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Po pierwsze kolego zrób tak jak Ci podpowiadają wyżej, udaj się do włodarzy miasta, do zarządu miejskiego i opowiedz im o waszych planach... albo niech idzie tam ktoś z pełnoletnich, może nawet z Tobą, żeby pokazać że nie jesteś sam...Wolfwarrior pisze:Dzięki za słowa wsparcia ale tu chodzi o ... Częstochowe ... niby duże miasto i jest dużo jednostek OSP ale osiedla na których mieszkamy nie dają nam dużych możliwości . Szukamy nawet głupiego garażu żeby potraktować go jako siedzibę ... Niestety ciężko jest cokolwiek znaleźć a o jakiejkolwiek budowie małej strażnicy na chociaż 1 wóz możemy sobie pomarzyć .
Powiem Ci szczerze że jak władze nie będą widziały sensu waszego istnienia, to nie dadzą wam nic, pieniążków, siedziby, nic...
nie zmienia to jednak faktu że nie możecie spróbować... tylko powiedz mi co dalej? jaki macie plan działalności na najbliższe czasy? Bo chyba sam wiesz, że do działań ratowniczo gaśniczych skierowani nie będziecie, jeśli w ogóle będziecie to nie w najbliższych latach na pewno. Więc opowiedz mi co chcecie robić jako OSP? Kursy? Szkolenia? Jeśli myślicie o samochodzie, to gba ciężko będzie dostać skądkolwiek.. pomyślcie raczej na początku o jakimś polonezie z KM PSP albo coś takiego, albo nawet prywatne autko okleić zgodnie z regulaminem, postarać się o nadanie numeru itp. ale to już stowarzyszenie musi istnieć i działać.
A co do siedziby... hmm.. chyba najprościej będzie popytać wśród tych co zakładają straż czy nie mają jakiegoś miejsca w którym można by się spotkać. Ew jakaś świetlica osiedlowa
Wybacz że tak czarno to wszystko opisuję ale trochę wiem jak to działa... Mam nadzieję że nie zniechęciłem Cię moimi słowami, bo życzę wam powodzenia i zachęcam do pytania, jakbyście czegoś nie wiedzieli

-
- OSP (gm., woj.): Bierna, Sulików, Dolnośląskie
Auto to najmniejszy problem, bo idzie je pozyskać za darmo z policji, wojska itp. Moim zdaniem największym problemem jest to, że na kurs podstawowy strażaka ratownika mogą iść tylko osoby pełnoletnie, posiadające badania ( w naszej gminie koszt takiego badania to 70 zł za 1 osobę) i tu możecie mieć największy problem, bo kto da pieniądze na jednostkę która nie posiada i przez najbliższy rok, dwa nie będzie posiadać pełnej,wyszkolonej obsady auta. Ponadto nie wiem czy Burmistrz zgodzi się dotować kolejną jednostką rat.-gaśniczą ( na terenie miasta Częstochowy funkcjonują 4 KSRG). Jedynym ratunkiem/wyjściem dla was jest stworzenie OSP ze specjalizacją np. ratownictwo wysokościowe, wodno-nurkowe, grupy poszukiwawcze(polecam http://www.zosprp.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=4564). Najpierw odwiedźcie waszą PSP i dowiedzcie się czego potrzebują. Potem odwiedźcie Burmistrza, jeżeli on będzie przychylny to macie z górki. Wtedy musi organizować sobie powoli sprzęt (macie na to 2 lata, jeżeli większość z was ma 16 lat teraz). Niestety stworzenie/reaktywacja OSP nie jest od razu możliwa. Potrzeba ludzi, chęci i masę wolnego czasu 

-
Byłem w oddziale ZOSP RP w Częstochowie i powiedzieli mi że najpierw mam znaleźć jakieś pomieszczenie do wynajęcia albo siedzibę a dopiero potem dowiem się co dalej. Pojęcie o zakładaniu OSP jako takie mam ale dzięki za tą poradę z samochodem i w ogóle
Jeśli jest ktoś z Częstochowy i ma jakieś pomieszczenie do udostępnienia to proszę kontakt na pw. I jeszcze jedno pytanko . Jak już zdobędziemy to pomieszczenie i zarejestrujemy jednostkę... ma ktoś pomysł gdzie potem wstawić pojazd albo gdzie znaleźć taką... już normalną siedzibę ?

-
- OSP (gm., woj.): Bierna, Sulików, Dolnośląskie
Przejdź się po przyszłym terenie swoich działań
poszukaj pustych budynków w dobrym stanie, a potem spróbuj dowiedzieć się kto jest właścicielem. W większości wypadków właścicielem jest Urząd Miasta/Gminy, dlatego też odwiedź Burmistrza i pogadaj z nim czy nie mają jakichś starych lokali, które mogli by użyczyć/wynająć itp. Jeśli znajdziecie fajny budynek, który stoi pusty to Burmistrz powinien się bez problemu podpisać z wami umowę ( w końcu nie będą wydawać na budynek, a tylko zyskają poprzez podatki) Na początku potrzebny wam będzie zwykły garaż do przetrzymywania auta i przebrania się. Jednak pamiętaj żeby istniały możliwości rozbudowy (np za 5-10 lat), powiększenie siedziby np o szatnię, jakieś zaplecze czy garaż na kolejne auto 
Kolejną ważną sprawą jest pozyskiwanie środków. Gdy tylko założycie stowarzyszenie i uporacie się z papierologią (NIP,REGON,KRS) pisz gdzie się da i do kogo się da o środki. Tutaj masz stronę z której możesz pobrać wyciąg KRS za darmo https://ems.ms.gov.pl/, ale to już gdy będziecie mieli założone stowarzyszenie.
Ponadto polecam ci ten mały poradnik: http://www.remiza.com.pl/articles/show/1978
Każdego roku bodajże do 15 stycznia(zależnie od województwa) jest termin składania wniosków o dofinansowanie do Oddziałów Wojewódzkich ZOSP RP.
Możliwości jest masę, tylko tak jak pisałem, trzeba chcieć i mieć dużo wolnego czasu
Jakbyś czegoś jeszcze potrzebował to pisz

Kolejną ważną sprawą jest pozyskiwanie środków. Gdy tylko założycie stowarzyszenie i uporacie się z papierologią (NIP,REGON,KRS) pisz gdzie się da i do kogo się da o środki. Tutaj masz stronę z której możesz pobrać wyciąg KRS za darmo https://ems.ms.gov.pl/, ale to już gdy będziecie mieli założone stowarzyszenie.
Ponadto polecam ci ten mały poradnik: http://www.remiza.com.pl/articles/show/1978
Każdego roku bodajże do 15 stycznia(zależnie od województwa) jest termin składania wniosków o dofinansowanie do Oddziałów Wojewódzkich ZOSP RP.
Możliwości jest masę, tylko tak jak pisałem, trzeba chcieć i mieć dużo wolnego czasu

Jakbyś czegoś jeszcze potrzebował to pisz

-
Mam jeszcze jedno pytanie...
Jakie najwyższe stanowisko można sprawować mając 16 lat ?
Jakie najwyższe stanowisko można sprawować mając 16 lat ?