Komitet założycielski.
-
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Re: Komitet założycielski.
Widziałem ciekawy pomysł wybudowania garażu z płyt ogrodzeniowych. Jeżeli macie tyle zapału to wystarczy pozyskać jakiś teren. Na rynku jest obecnie kilka firm wykonujących betonowe ogrodzenia. Są gotowe słupy ze szczelinami oraz płyty betonowe o wymiarach 2 metry na 50 cm. System budowania jest bardzo prosty. Można postawić tymczasowy garaż lub pomieszczenie z takich płyt o dowolnych wymiarach jedyne ograniczenie to teren jaki będziecie mieli. Z tego co wiem to i koszty takich elementów są przystępne na przykład jeden słupek i cztery elementy to około 2 metry długości i 2 metry wysokości koszt około 100 złotych. Tak więc wystarczy zaplanować jakie garaż ma mieć wymiary i wyliczyć ile potrzebujecie pieniędzy. Dach można wykonać z blachy falistej a szkielet dachu z profili metalowych lub drewnianych. Do tego jakaś brama i macie tymczasowe lokum. Jedynie należy mieć teren na którym będzie można to postawić.
-
Topic author - Posty: 13
Dobry pomysł
Dzięki za info:)
Ma ktoś pomysł jak uzyskać teren za niewielką cenę pod wybudowanie czegoś takiego?

Ma ktoś pomysł jak uzyskać teren za niewielką cenę pod wybudowanie czegoś takiego?
Z tego co doczytałem to terenem na którym chcecie to zorganizować jest jakieś osiedle. Więc proponuję zrobić wycieczkę po terenie zobaczyć czy jest odpowiednie miejsce i ustalić właściciela terenu a następnie zaproponować podpisanie umowy użyczenia terenu pod zaplanowany garaż. Możecie zaproponować że w przypadku rezygnacji obiekt - budynek pozostanie własnością właściciela terenu. Przed rozmową przygotujcie szkic terenu oraz rysunek jak będzie wyglądał obiekt. Wiele to ułatwi w rozmowie można zaproponować spotkanie w terenie i na miejscu pokazać jak to widzicie. Jeżeli wykonacie garaż na przykład 8 na 6 metrów to jest już pomieszczenie na sprzęt i ewentualnie na samochód. Można w dalszej kolejności dostawić ścianki wewnątrz lub na zewnątrz obiektu np. na magazynek lub WC. Myślę że jak to będzie rozsądnie zaplanowane i przedstawione to właściciel gruntu (Spółdzielnia Mieszkaniowa lub Urząd Gminy) zgodzi się na takie warunki. Bo jeżeli zrezygnujecie to pozostanie mu obiekt na garaże. Dodatkowo podkreślić należy w rozmowie lub piśmie że powstanie OSP i takiego obiektu na tym terenie zwiększy bezpieczeństwo w okolicy oraz uatrakcyjni codzienność gdyż mieszkańcy będą mogli podpatrywać szkolenia i ćwiczenia jak również będzie można bez problemu organizować różne pokazy (np. udzielania pierwszej pomocy). Pomyślności w działaniu i wytrwałości.
-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Taka moja podpowiedź... jeśli jeszcze nie macie samochodu służbowego, to nie ładujcie się w koszty związane z garażem itp.
Zbierzcie na początek trochę sprzętu i poszukajcie raczej jakiegoś magazynu albo piwnicy, nawet może u jednego z waszych kolegów... moim zdaniem ciężko będzie wam osiągnąc jakieś porozumienie z właścicelem gruntu jeśli jeszcze nic nie macie, a wszystko jest w powijakach.
Polecił bym wam również określenie specjalizacji osp, bo jako JRG ciężko będzie wam cokolwiek zrobić, a zwłaszcza pozyskać samochód... Pozyskanie czegokolwiek z policji czy wojska to też nie lada gratka i jest z tym mnóstwo problemów i roboty. Tym bardziej że te autka przekazywane to najczęściej zmęczone są i na start też trzeba włożyć w nie trochę pieniążków...;/
Jakbyście poszli w kierunku np. ratownictwa KPP, to w sumie wystarczył by wam jakiś SLop, Zestaw R1 i dużo dużo wiedzy i umiejętności i możecie działać...
Zbierzcie na początek trochę sprzętu i poszukajcie raczej jakiegoś magazynu albo piwnicy, nawet może u jednego z waszych kolegów... moim zdaniem ciężko będzie wam osiągnąc jakieś porozumienie z właścicelem gruntu jeśli jeszcze nic nie macie, a wszystko jest w powijakach.
Polecił bym wam również określenie specjalizacji osp, bo jako JRG ciężko będzie wam cokolwiek zrobić, a zwłaszcza pozyskać samochód... Pozyskanie czegokolwiek z policji czy wojska to też nie lada gratka i jest z tym mnóstwo problemów i roboty. Tym bardziej że te autka przekazywane to najczęściej zmęczone są i na start też trzeba włożyć w nie trochę pieniążków...;/
Jakbyście poszli w kierunku np. ratownictwa KPP, to w sumie wystarczył by wam jakiś SLop, Zestaw R1 i dużo dużo wiedzy i umiejętności i możecie działać...
-
Może być jednostka o 2 specjalizacjach ? Np na początek z tym ratownictwem kpp a potem ratowniczo gaśnicza ?
A co do odp Kronikarza to jakie mogą być koszty użyczenia takiego terenu pod wybudowanie garażu ?
A co do odp Kronikarza to jakie mogą być koszty użyczenia takiego terenu pod wybudowanie garażu ?
Z tego co wiem to przy użyczeniu nic się nie płaci i ta forma jest najlepsza. W przypadku przekazania, wynajęcia itp są jakieś opłaty. Może nasz prawnik wyjaśni znaczenie użyczenia lub koledzy podpowiedzą. Jest jeszcze jedna opcja uzyskania porady prawnej bez kosztów. Z tego co wiem to w siedzibach pomocy społecznej są prawnicy udzielający porad darmowo. Może spróbujcie dogadać się z takim prawnikiem i trochę Wam naświetli sprawy albo poczytać przepisy dotyczące tych spraw. Natomiast co do garażu to należy rozwiązać to tak samo jak z wiatą lub garażem blaszanym jest to obiekt tymczasowy i inaczej traktowany mniej załatwiania spraw w urzędach. Na podłodze możecie zrobić kostkę brukową. Taki garaż to tylko na początek bo te ścianki są cienkie i na dłuższe działanie należy pomyśleć coś trwalszego. Natomiast kolega Jarek również dobrze podpowiada może na początek jakieś pomieszczenie po starej kotłowni, pralni lub suszarni myślę że na osiedlu jest coś w tym stylu co jest puste lub mało przydatne. W moim mieście po starych kotłowniach w blokach jest tylko wspomnienie wszystko zostało zagospodarowane przez obrotne osoby i instytucje zrobiono z nich bar, mieszkania a jedną przejęli harcerze.
-
No to zobaczymy co z tego wyjdzie. Najpierw napiszę podanie o zapożyczenie jakiegoś pomieszczenia a po jakimś czasie o zapożyczenie terenu na wybudowanie garażu . Dzięki wszystkim za pomoc 

-
Mam jeszcze jedno pytanie na które od samego początku nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi...
Jakie stanowiska w OSP można sprawowac mając 16 lat?
Jakie stanowiska w OSP można sprawowac mając 16 lat?
Jeżeli chodzi o funkcję to raczej taką która nie wymaga pełnej zdolności prawnej. Wiadomo że prezes i skarbnik reprezentują jednostkę i podpisują różne pisma a wiceprezes zastępuje prezesa więc te funkcje odpadają. Ale są jeszcze takie funkcje jak sekretarz, kronikarz, członek zarządu lub opiekun MDP, naczelnik również odpada bo wiadomo że musi w przyszłości kierować działaniami i zrobić kurs, a czekać jeszcze kilka lat na zrobienie kursu to trochę za długo. Może zastępca naczelnika na początek. Sam musisz podjąć decyzję czy w danej funkcji sobie poradzisz i czy pozostała część zarządu to zaakceptuje. Osobiście uważam, że w składzie zarządu powinny być osoby młode w celu zapoznania się z funkcjonowaniem i w przyszłości przejęcia funkcji do kierowania jednostką. Jak również jest to pewien rodzaj współpracy, gdyż młodzi mają trochę inne pomysły i zapatrywania więc należy wszystko razem ustalać.