Radiostacja do 1000zł
-
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie
- Status: Offline
-
Topic author - Posty: 282
- OSP (gm., woj.): Kuźnica Grabowska
Re: Radiostacja do 1000zł
No więc po krótce, temat, który podrzucił ospglinik gdy zadzwoniłem był już nieaktualny,a po drugie sprzedawała prywatna osoba. W końcu nie udało mi się kupić radiostacji, bo nie dało się rozbić faktury aby gmina zapłaciła 1000zł a my resztę, więc temat zakupu radiostacji odłożyliśmy na później ale nakupiłem za to trochę drobnego sprzętu, w tym SZPERACZ FIRMY MacTronic JML 5000. I mam tu pytanie, jak przechowujecie takie 'latarki'? Cały czas podłączone pod zasilanie, czy raz naładowana, póki się nie wyczerpie? Akumulator się nie rozładowuje przy niskich temperaturach (mamy nieogrzewany garaż oczywiście)? I jak wam się spisuje taki sprzęt? Macie jakieś zastrzeżenia albo sugestie, jak użytkować aby posłużył długo? Pozdrawiam 

Podstawę czyt. sprzęt łączności(jak mniemam jedyny który by u Ciebie służył do łączności z P/MSK) odłożyliście na później? Ręce opadają.
-
jak pisałem wyzej nie było możliwości kupić radiostacji za tą kasę z gminy co mieliśmy do wykorzystania, a 1800zł z tyłka sobie nie wyczaruję! Myślałem, aby chociaż przenośną radiostację kupić ale psk jest oddalone o ponad 30km od nas. Dobrze by było mieć jakikolwiek sprzęt łączności ale radiostacja w tej sytuacji nie jest niezbędna, bo jakoś się przez tyle lat większość jednostek w gminie bez niej obywa a dowiedziałem się w tym temacie właśnie, że mogę dzwonic na 998, jeśli jej nie posiadam. Uzupełniłem w takim razie trochę sprzętu, którego brakowało na nielicznych akcjach, w których uczestniczyliśmy, bo fakturę muszę dostarczyć do gminy do jutra inaczej pieniążki przepadną.
-
- OSP (gm., woj.): glinik,podkarpackie
co poradzić chcieli to nie kupili :0 temat zamknięty ,
wszystko trzeba podawać na talerzu
http://www.sprzet-poz.pl/index.php?acti ... ybrany=147
wystarczy w wujka google wpisać
http://glinik.osp.org.pl/
wszystko trzeba podawać na talerzu
http://www.sprzet-poz.pl/index.php?acti ... ybrany=147
wystarczy w wujka google wpisać
http://glinik.osp.org.pl/
-
1134 zł z vat 8% a nie mogliśmy przekroczyc 1000 zł! a druga sprawa, że jednak wolelibyśmy gm360 na przyszłość
-
Z tego co czytam żal mi was panowie żeby w tych czasach nie mieć selektywnego wywołania , łączności z psp i na dodatek tego jeździć starym wysłużonym żukiem !!Panowie nie wiem kogo to winna czy wasza czy władz gminnych ale ku*** jak chcecie coś mieć to trzeba się wsiąść do roboty bo samo nie przyjdzie pytać prosić i to po kilka razy a może uda wam się pozyskać jakiś sprzęt !! Naj warzniejszę to żeby mieć jakiś samochód z wodą i móc pomagać innym od tego zacznijcie jak gminny nie stać na nowy samochód to szukajcie jakiegoś za 40 tyś a będzie o wiele lepiej niż żuczek bez wody !! Podaj z jakiego powiatu jesteście !! Ahaa wiadomo że w osp często czegoś brakuje i coś trzeba kupić ale łączność jest ważną rzeczą w działaniu!! Teraz jest okres gdzie można zrobić własne kalendarze i chodzić po mieszkańcach i roznosić potem kolęda strażacka i pieniądze się znajdą !!
-
staram się robić, co tylko mogę! za ten stan rzeczy odpowiada stary zarząd, któremu nie zależało i wciąż nie zależy na jednostce ale nie będę kolejny raz wylewał tu swoich żali. Gdy mówię o aucie z wodą, to słyszę, że utrzymać takie auto jest drogo, nie mamy garażu ocieplonego i że kupe kasy tkakie auto w ogóle kosztuje, a w sąsiednim powiecie niedawno sprzedali steyra w niezłym stanie za 17 tyś! Radiostacja nie jest nam konieczna, bo po zajechaniu na miejsce pożaru i rozpoznaniu robimy stanowisko wodne i na tym się działania nasze kończą. A co do kalendarzy, to już drugi rok mamy swoje i w weekend idziemy roznosić, staram się jak najwięcej mobilizować strażaków aby była w ogóle jakaś aktywność ze strony OSP a nie popadało w ruinę. Mam nadzieję, że uda nam się niedługo zamieszać trochę w zarządzie bo sam, jako w-ce prezes przeciwko bandzie pijaczków nic nie zdziałam!
-
W takim razie powodzenia w działaniu , nie ma co słuchać że to kosztuje że to nie potrzebne bo samochód średni z wodą to podstawa w działaniu bez tego można powiedzieć że jednostka nie istnieje .
-
- OSP (gm., woj.): OSP Wyszonki Kościelne (gm. Klukowo woj. podlaskie)
I tu sie z kolegą zgodzę w 100%, GLM nie nadaje się na jeden samochód w jednostce, może być drugim, czy trzecim - jechać wode wypompować czy jakies drzewko, ale nie do gaszenia pożarów, i też powiem wam że reaktywacja i chęć działania to jedno, a gmina myśli racjonalnie i jak są 2 jednostki w KSRG w gminie plus jakieś z GBA, a jednostka która chcę sie reaktywować jest 2km od KSRG lub pomiędzy dwiema z KSRG to nie ma sensu...michcio1521 pisze:W takim razie powodzenia w działaniu , nie ma co słuchać że to kosztuje że to nie potrzebne bo samochód średni z wodą to podstawa w działaniu bez tego można powiedzieć że jednostka nie istnieje .
Zapraszam na http://ospwyszonkikoscielne.blog.onet.pl/