Bezpieczeństwo w Twojej OSP
-
Topic author - Posty: 38
- https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
- Status: Offline
Bezpieczeństwo w Twojej OSP
Witam,
Nie znalazłem tu takiego tematu. W każdej z naszych remiz jest zgromadzone bardzo dużo sprzęt o znacznej wartości. My jako strażacy ochotnicy chcemy się promować a wiąże to ze sobą pewne zagrożenia. Mianowicie złodzieje, ludzie, którzy chcą się wzbogacić w parę minut na tym co gromadziliśmy przez lata. Może się wypowiadajmy jak dobrze zabezpieczyć nasz majątek.
Jak jest to rozwiązane u was. Alarm ? Alarm podpięty pod syrenę ? sms do strażaków o alarmie ?
Może jakieś inne pomysły. U nas kiedy okradli parę razy jedną OSP. Ale kradną i samochody gdzie kiedyś była akcja żeby odnaleźć skradziony samochód z OSP i temat ucichł.
Piszcie..
Nie znalazłem tu takiego tematu. W każdej z naszych remiz jest zgromadzone bardzo dużo sprzęt o znacznej wartości. My jako strażacy ochotnicy chcemy się promować a wiąże to ze sobą pewne zagrożenia. Mianowicie złodzieje, ludzie, którzy chcą się wzbogacić w parę minut na tym co gromadziliśmy przez lata. Może się wypowiadajmy jak dobrze zabezpieczyć nasz majątek.
Jak jest to rozwiązane u was. Alarm ? Alarm podpięty pod syrenę ? sms do strażaków o alarmie ?
Może jakieś inne pomysły. U nas kiedy okradli parę razy jedną OSP. Ale kradną i samochody gdzie kiedyś była akcja żeby odnaleźć skradziony samochód z OSP i temat ucichł.
Piszcie..
-
- OSP (gm., woj.): Dolice (Gmina Dolice, woj. Zachodniopomorskie)
Re: Bezpieczeństwo w Twojej OSP
Skoro chwalimy się tym co mamy, sprzętem, gadżetami itp to czemu jeszcze mówić publicznie o tym jak go zabezpieczamy? Aż tak ułatwiać złodziejom? 
PS. Może dlatego nie ma takiego wątku

PS. Może dlatego nie ma takiego wątku

-
- OSP (gm., woj.): Seligów woj.Łódzkie
- Kontakt:
Ja Ci powiem tak. Na złodzieja nie ma sposobu. Tym bardziej w Polsce - kolebce tego fachu.
Moim zdaniem najskuteczniejsze są kamery (nawet jak połowa z nich to będą atrapy). Alarm?? Każdy kto ma trochę pojęcia o elektryce rozłączy ci "wyjca" w kilka sekund. Drzwi?? Drzwi chronią od wiatru, a nie przed włamaniem. Sam widziałem, jak chłopak otwierał "sposobem" zamek znanej marki G...A w kilkanaście sekund.
Z tym tematem jest podobnie jak z wyciszeniem Stara - nie da się...
Moim zdaniem najskuteczniejsze są kamery (nawet jak połowa z nich to będą atrapy). Alarm?? Każdy kto ma trochę pojęcia o elektryce rozłączy ci "wyjca" w kilka sekund. Drzwi?? Drzwi chronią od wiatru, a nie przed włamaniem. Sam widziałem, jak chłopak otwierał "sposobem" zamek znanej marki G...A w kilkanaście sekund.
Z tym tematem jest podobnie jak z wyciszeniem Stara - nie da się...
Starszy sikawkowy
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo przed kradzieżą to kupiliśmy i założyliśmy ( oczywiście monter który ma uprawnienia) alarm "SATEL" z powiadomienie na 6 tel. SMS( terminal GSM) karta play 3 czujki boscha ,3 piloty zdalnie sterowane 150 zasięg ,możliwość rozbudowy do 16 tu czujek itd. koszt razem z montażem 1400zł kupiłem to w Warszawie na ul. Radzymińskiej,w niektórych jednostkach jest trochą sprzętu : powiedzmy holmatro aparaty ODO piły i przecinarki , radia itp.ja oznakowałem sprzęt numeratorami wszystkie pompy holmatro,piły oznakowałem lutownicą na plastiku wypaliłem OSP i nazwa i są porobione zdjęcia resztę sprzętu namalowałem nr. operacyjne wozów co by nie było problemu podmianki z inną OSP , i co z tego że teraz ktoś się włamie jak za chwilę pójdą SMS na 6 nr. trzeba pamiętać tylko o doładowani karty. I trzeba pamiętać że zabezpieczenie przed kradzieżą spoczywa na Naczelniku
Święty Florianie patronie nasz ,miej w opiece naszą Straż
Tak sobie myślę, że pilot to fajny pomysł bo szybkie i wygodny ale nie do końca bezpieczny. Przypuszczam, że podobnie jak kartę pilot nosi się razem z kluczami - jeśli ktoś zgubi klucze to razem z pilotem.
Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem są po prostu kody wpisywane z manipulatora. Obecnie można każdemu uprawionemu przypisać oddzielny kod - każde rozbrojenie alarmu jest zapisywane w pamięci i każdy odpowiada za to, żeby nie podawać swojego kodu innym osobom.
Co do zabezpieczenia to niektóre firmy zakładają system zabezpieczenia z powiadomieniem za niewielkie pieniądze w przypadku podpisania umowy na zabezpieczenie. Po naruszeniu alarmu przyjeżdża załoga interwencyjna.
Instalowanie alarmu z samym sygnalizatorem optyczno akustycznym ma niewielką skuteczność - każde dziecko to unieszkodliwi.
Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem są po prostu kody wpisywane z manipulatora. Obecnie można każdemu uprawionemu przypisać oddzielny kod - każde rozbrojenie alarmu jest zapisywane w pamięci i każdy odpowiada za to, żeby nie podawać swojego kodu innym osobom.
Co do zabezpieczenia to niektóre firmy zakładają system zabezpieczenia z powiadomieniem za niewielkie pieniądze w przypadku podpisania umowy na zabezpieczenie. Po naruszeniu alarmu przyjeżdża załoga interwencyjna.
Instalowanie alarmu z samym sygnalizatorem optyczno akustycznym ma niewielką skuteczność - każde dziecko to unieszkodliwi.
Sylwek
www.strazak.pl
www.strazak.pl
-
- OSP (gm., woj.): Bierna, Sulików, Dolnośląskie
Żaden alarm nie powstrzyma złodzieja, około pół roku temu kolegom z innej OSP z naszego powiatu okradli remizę. Remiza zabezpieczona, nowoczesna, mieli dobry alarm. Jak złodzieje się włamali ? Rozwalili halogen przed remizą, zrobili zwarcie i po alarmie... Dlatego najlepszym rozwiązaniem są kamery bardzo wysoko, albo pies 

jeśli kogoś stać to może sobie podpisać umowę z jakąś firmą ochroniarską No problem : bardzo dobry alarm i rozwaliliRaku pisze:Żaden alarm nie powstrzyma złodzieja, około pół roku temu kolegom z innej OSP z naszego powiatu okradli remizę. Remiza zabezpieczona, nowoczesna, mieli dobry alarm. Jak złodzieje się włamali ? Rozwalili halogen przed remizą, zrobili zwarcie i po alarmie... Dlatego najlepszym rozwiązaniem są kamery bardzo wysoko, albo pies

-
- Kontakt:
Powtarzam jeszcze raz - nie ma sposobu.
Alarmy, kamery itd. chronią przed złomiarzami, menelami i chuliganami. Jeżeli przyjdzie prawdziwy złodziej to nic nie pomoże.
A co do tych sms-ów...

Mam znajomego serwisanta GSM. Pokazywał mi kiedyś parę sztuczek np. jak zdalnie zablokować tel., jak przekierować rozmowy. Z sms-ami też tak się da...
Także kolego GLM może dla Ciebie do bzdury, dla mnie to są fakty...
Alarmy, kamery itd. chronią przed złomiarzami, menelami i chuliganami. Jeżeli przyjdzie prawdziwy złodziej to nic nie pomoże.
A co do tych sms-ów...

Mam znajomego serwisanta GSM. Pokazywał mi kiedyś parę sztuczek np. jak zdalnie zablokować tel., jak przekierować rozmowy. Z sms-ami też tak się da...
Starszy sikawkowy
-
Nie uważam alarmu za 1,5 tyś zł za kiepski alarm... Ponadto złodziej może wejść do remizy gdy jesteście na akcji i co wtedy ? Zostawicie palący się dom ? albo rannego ? Wielu złodziei było przy najmniej raz w obiekcie, który chcą obrobić. Tak ja pisze seligow, jeżeli jakiś złodziej upatrzy sobie remizę to nie ma cholery żeby jej nie okradł. Nie zrobi tego w tydzień, ani w miesiąc, ale po pół roku możecie zastać pustą remizę... Niestety takie mamy czasy, że dla złodzieja nie ma świętości.
Sorry bardzo jak by tak każdy rozumował jak napisałeś to po co by robił dodatkowe zabezpieczenia ? typu kraty w oknach dodatkowe zamki alarm czy monitoring ? przeczytał by parę takich postów stwierdziłby ze i tak jest wszystko do wywalenia ( odradzenia ) dla dobrego złodzieja to twoim zdaniem pewnie nie ma sensu zaden alarm? a moze nic nie robić w tym kierunku ? ciekawe jak u was jest zabezpieczone całe OSP / :?:z resztą jak widze masz 3 *** w avatrze to chyba jestes Naczelnikiem " Naczelnik OSP :"seligow pisze:Powtarzam jeszcze raz - nie ma sposobu.
A co do tych sms-ów...
Wyboru na funkcję naczelnika OSP dokonuje Zarząd OSP - ze swego grona - na podstawie § 36 ust. 1 statutu OSP. Naczelnik sprawuje jednocześnie funkcję wiceprezesa OSP.
Wymagania :
· wykształcenie : średnie ewentualnie - zasadnicze,
· wyszkolenie pożarnicze : ukończenie kursu naczelników OSP,
· stan zdrowia : odpowiadający wymaganiom dla członków OSP biorących bezpośredni udział w działaniach ratowniczych.
Na podstawie § 42 statutu OSP naczelnik OSP jest dowódcą jednostki operacyjno - technicznej OSP / JOT / - utworzonej przez Zarząd OSP wg odnośnych wytycznych - uchwalonych przez Prezydium Zarządu Głównego Związku OSP RP w dniu 16 grudnia 2004 r. - znowelizowanych w dniu 19 grudnia 2005 r.
Do jego najważniejszych zadań należy zaliczyć :
· podejmowanie we współdziałaniu z samorządem gminnym i Komendą Powiatową/Miejską Państwowej Straży Pożarnej - przedsięwzięć dot. przygotowania Ochotniczej Straży Pożarnej do działań ratowniczych oraz uczestniczenia jej JOT w tych działaniach,
· kierowanie całokształtem działalności JOT i nadzór nad jej gotowością bojową,
· nadzorowanie gotowości kierowców samochodów pożarniczych OSP do ich wyjazdu do działań ratowniczych,
· typowanie do składu osobowego JOT tych członków OSP, którzy mogą brać bezpośredni udział w działaniach ratowniczych,
· ewidencjonowanie posiadanych przez w/w członków uprawnień w zakresie : wyszkolenia pożarniczego i specjalistycznego, okresowych badań lekarskich oraz ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków i ewentualnie - w przypadku dowódców - od odpowiedzialności cywilnej,
· dysponowanie siłami i środkami JOT oraz kierowanie ich działaniami, a także - w razie
potrzeby - działaniami sił i środków podmiotów Krajowego Systemu Ratowniczo -Gaśniczego i innych podmiotów uczestniczących w działaniu ratowniczym,
· zapewnienie zgłoszenia do Powiatowego/Miejskiego Stanowiska Kierowania
/ PSK/MSK / każdego wyjazdu oraz powrotu załogi JOT,
· dopilnowanie sporządzenia dokumentacji z udziału JOT w działaniach ratowniczych,
· zapewnienie niezwłocznego zgłaszania do PSK/MSK tak niezdolności JOT do działań ratowniczych, jak i osiągnięcia przez JOT stanu gotowości do tych działań,
· nadzorowanie sprawności, ewentualnie spowodowanie jak najszybszego przywrócenia sprawności sprzętu, a także prawidłowej eksploatacji oraz konserwacji sprzętu
i wyposażenia JOT m.in. poprzez przestrzeganie terminów ich przeglądów wg zaleceń producentów,
· opracowywanie rocznego planu szkolenia pożarniczego strażaków JOT oraz spowodowanie zgłoszenia przez Zarząd OSP do Komendy Powiatowej/Miejskiej PSP wytypowanych członków OSP do udziału w tym szkoleniu, a także nadzór nad realizacją tego planu,
· nadzór nad właściwym zabezpieczeniem wyposażenia JOT przed kradzieżą,

· nadzorowanie przestrzegania przez strażaków JOT szczegółowych warunków bezpieczeństwa i higieny służby - zawartych w rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 września 2008 r.,
· zapewnienie skierowania przez OSP strażaków JOT na okresowe badania lekarskie przeprowadzane na podstawie odnośnego rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 30 listopada 2009 r.,
· zapewnienie ubezpieczenia strażaków JOT od następstw nieszczęśliwych wypadków oraz dodatkowo - dowódców JOT - w zakresie odpowiedzialności cywilnej,
· wnioskowanie o wypłacenie z budżetu gminy ekwiwalentu pieniężnego dla strażaków JOT za ich udział w działaniach ratowniczych lub szkoleniu,
· informowanie Zarządu OSP o zaistniałych problemach w JOT oraz wnioskowanie sposobu ich usunięcia,
· dokumentowanie działalności JOT w Książce Naczelnika OSP i innych dokumentach,
· przygotowanie drużyn OSP do udziału w corocznych gminnych / równorzędnych / zawodach sportowo-pożarniczych,
· zapewnienie przestrzegania przez członków OSP obowiązujących zasad określonych przez Prezydium Zarządu Głównego Związku OSP RP w regulaminie umundurowania strażackiego i ceremoniale pożarniczym.
-
Tu nie chodzi o to żeby "wywalić lagę" na ochronę remizy, tylko o to że trzeba być zawsze czujnym. Nie można myśleć w kategoriach mamy drogi alarm to nic nam się nie stanie. Trzeba sprawdzać raz na tydzień sprzęt, alarm itd, a nie wierzyć w niezawodność elektroniki, bo może okazać się to bardzo zgubne.
-
- OSP (gm., woj.): Pilzno, woj. Podkarpackie
- Kontakt:
U nas jest alarm Integra, z wyjką i podpięte sms do DTG. Oczwyiście dla "dobrych" złodziei nie ma rzeczy nie do przejścia. Jest to zabezpieczenie przed drobnymi złodziejami. A wiekszość kradzież i tak jest w śródka członków - tak przynajmiej u nas w gminie, powiecie.

-
- Kontakt:
Drogi GLM może mnie źle zrozumiałeś, może ja źle się wyraziłem.
Remizę mamy zabezpieczoną w miarę dobrze (drzwi antywłamaniowe, alarm itd.), ale to są zabezpieczenia przed lumpami i chuliganami, nie przed prawdziwym złodziejem. Mówię o tym o czym napisał Raku. Nie ufajmy za bardzo zabezpieczeniom elektronicznym itp. bo można się przejechać.
A dla ścisłości to jestem v-ce prezesem, a nie naczelnikiem
Remizę mamy zabezpieczoną w miarę dobrze (drzwi antywłamaniowe, alarm itd.), ale to są zabezpieczenia przed lumpami i chuliganami, nie przed prawdziwym złodziejem. Mówię o tym o czym napisał Raku. Nie ufajmy za bardzo zabezpieczeniom elektronicznym itp. bo można się przejechać.
A dla ścisłości to jestem v-ce prezesem, a nie naczelnikiem

Starszy sikawkowy