Szok i niedowierzanie! Oto OSP z KSRG.

Dyskusja o aktualnych wydarzeniach odnoszących się do typowych sytuacji życia codziennego. Informacje z pierwszej ręki obejmujące tematy przyciągające uwagę.

dh.michal
https://dekodeco.com.pl/producent-mebli-na-wymiar-w-warszawie-nowoczesne-kuchnie/
OSP (gm., woj.): Żebry,gm.Wąsosz,woj.Podlaskie
Kontakt:
Status: Offline

Re: Szok i niedowierzanie! Oto OSP z KSRG.

Post autor: dh.michal »

Jak widzę kolega fajerman-1 jest chyba z jednostki z tego zdjęcia (tylko takie moje przeczucia), bo tak dla kolegi się nie podoba to że kolega podymacz wstawił te zdjęcie. Według mnie to jeszcze (jeżeli zna) powinien wypisać imiona i nazwiska tych "druhów" ze zdjęcia. A druga sprawa to nie każdą jednostkę stać na może na zabezpieczenie, a tak na serio jak sam kolega napisał
to was pkt główny
, czyli że nie robią tego pierwszy raz więc potrafią i bez zabezpieczenia ( straż strażą, ale czy widziałeś kiedyś jak ktoś wchodząc na drabinę zabezpieczał się liną? Ja nie, bo było by to trochę dziwne.)
A to następne co napisałeś jakoś tak to bez sensu pisałeś, ale to co zrozumiałem to Ci mogę powiedzieć że na żadnym zdjęciu na stronie podymacza nie widziałem żeby byli w spodenkach podczas akcji. A co do koszarówek nie chce mi się teraz szukać ale gdzie czytałem że jest prawo w niewielkich pożarach że można brać udział w koszarówkach a nie trzeba specjalnego. A co braku bezpieczeństwa przy pierwszej pomocy każdy strażak realnie myślący przy pomocy dla drugiego człowieka, nie będzie przestrzegał przepisów (tak dla żartu jest powiedzenie przepisy są po to żeby je łamać), ale czy ty gdybyś akurat przejeżdżał samochodem zobaczył byś wypadek miałbyś tylko apteczkę ale np. nie miał byś rękawiczek czy ustnika nie udzielił byś pomocy bo dbał byś o własne bezpieczeństwo? Ja choć bym miał przez to zginąć udzielił bym pomocy.
Więc pomyśl zanim zaczniesz kogoś się czepiać.
„Idę tam,skąd wszyscy inni uciekają w obawie przed śmiercią”

http://www.osp.wies-zebry.pl
Awatar użytkownika

wujo2010

Post autor: wujo2010 »

Z innej beczki , byłem ostatnio na festynie strażackim i byla masa ludzi (brak zabezpieczenia w postaci pogotowia) w pewnym momencie czyjeś błąkające się dziecko poczuło się słabo , zbladło i za chwile by upadło(żadnej reakcji dorosłych osób) wziołem to dziecko na ręce i biegiem do jednostki KSRG ,prosząc o torbe R-1. A tu nikt nie wie co i jak podlączyć ,wszystko spakowane od nowości nie używane. Całe szczęście chwile pozniej dziecko doszło do siebie i matka jakoś się znalazla . Także nowy samochód za milion ,pełno, sprzętu i wtopa :cry: Zrobiło mi sie wstyd za nich.

Fistach
OSP (gm., woj.): Kraków, Małopolska

Post autor: Fistach »

To i ja dorzucę swoje trzy grosze w tym temacie.

Co do tego:
fajerman-1 pisze:jak widzę kolega podymacz lubi tanie sensacje
żałosne to jest i świadczy o twojej kulturze osobistej strazak z OSP szuka tanich sensacji
nie będę komentował poczynań kolego ................
pozdrawiam
To nie ma co komentować. Podobnie jak @dh Michał nie zdziwiłbym się jakby kolega @fajerman-1 był z tej jednostki uwidocznionej na zdjęciu.
podymacz pisze:Nie chodzi o tanie sensacje, tylko ciągle wraca temat tego, że jednostki z poza systemu są gorsze, nic nie potrafią i w ogóle powinno się je likwidować, bo tylko OSP w KSRG są najlepsze i powinny wyjeżdżać, itd.
Dodałem więc te przykłady aby wykazać, że niekoniecznie tak jest. Z racji tego że zawodowo też mam bardzo często styczność z wieloma OSP w KSRG wiem że dalekie są od ideału jakim się szczycą.
A że Ciebie też zabolały moje posty? Widocznie jesteś w KSRG i gardzisz pozostałymi. Uwidocznienie patologi u Twoich kolegów musiało Ci uzmysłowić że też nie wszystko gra u Ciebie.

A że praca na wysokości bez asekuracji? Wejdź podejdź koazaczku i asekuruj ratowników bez kombinezonu, którzy siedzą w środku wściekłego roju szerszeni.
I co, śmiejesz się że działamy przy likwidacji tego typu zagrożeń? To typowe dla osób które uważają się za lepsze od innych. Pewnie sam lecisz do remizy tylko jak masz pożar, ewentualnie wypadek. Co tam szerszenie, czy pożar trawy.... od tego są inni - gorsi.
Praca w tym wypadku na wysokości to moja decyzja jako KDR.
Dach miał łagodne nachylenie więc na to zezwoliłem.
Odnośnie działań w umundurowaniu koszarowym - również na to pozwoliłem. Na zewnątrz było ponad 30*C.
Myślę że taka decyzja, jeżeli nawet tak strasznie pogwałciła BHP jest i tak decyzją lepszą niż przyjazd do pożaru traw w krótkich spodenkach!
Co do asekuracji to myślę, że założenie pasa z zatrzaśnikiem byłoby dobrym rozwiązaniem - zawsze to jakieś zabezpieczenie pomimo tego, że pasy można stosować tylko w przypadku odstąpienia od zasad powszechnie uznanych za bezpieczne. Tak samo jak pseudo linki ratownicze. Nie bardzo sobie też wyobrażam, że bezpieczne dla strażaków asekurujących byłoby asekurowanie kolegów gdyby asekurujący byli w koszarówkach - co jak gniazdo szerszeni spadnie w dół z drabiny? - trzeba szukać alternatywy.

Sam używam pętli poliamidowej i karabińczyka do wykonania pseudo - uprzęży - lepsze to niż pas i nie zajmuje dużo miejsca w ubraniu specjalnym.

Zarzucanie komuś, że zajmuje się tylko jednym rodzajem zdarzeń - co w przypadku kolegi @Podymacza (i jego jednostki) jest akurat nieprawdą - tak samo jak to, że wszystkie jednostki włączone do KSRG są lepsze od tych "żukowych OSP" spoza systemu i chwalenie się że ktoś jest w KSRG nie ma większego sensu merytorycznego.

Ubranie koszarowe - jak myślisz czy podczas pracy na dachu bezpieczniej jest pracować w polskim ubraniu specjalnym? Nasze ubranie specjalne jest zaprojektowane tylko i wyłącznie do działań podczas pożarów wewnętrznych. Niestety komisje, które miały określić lekkie ubranie do działań wewnętrznych siedzą na dupie i regularnie biorą kasę od ładnych paru lat. Zapewniam, że ryzyko urazu nie zmniejsza się po zdjęciu ubrania specjalnego i ubraniu koszarówki podczas działań tego typu - za to na pewno przyjazd do pożaru traw w krótkich spodenkach znacząco zwiększa ryzyko poparzenia -> urazu -> śmierci - śmierć druha podczas tegorocznych pożarów traw została przez większość osób niezauważona - pomijam już dlaczego.
dh.michal pisze:czyli że nie robią tego pierwszy raz więc potrafią i bez zabezpieczenia ( straż strażą, ale czy widziałeś kiedyś jak ktoś wchodząc na drabinę zabezpieczał się liną? Ja nie, bo było by to trochę dziwne.)
To że robią to setny raz nic nie znaczy - zachowania owadów nie przewidzisz, czy im coś odwali i tu akurat niezależnie od stażu ratowników środki ochrony indywidualnej należy stosować. Tak samo jak podczas podawania prądów gaśniczych z drabiny. (pętla + karabinek = 75 - 80 zł)

Kończąc odnośnie środków ochrony indywidualnej należy sobie odpowiedzieć na pytanie: co jest najważniejsze w rozpoznaniu na miejscu zdarzenia?

fajerman-1

Post autor: fajerman-1 »

Lubie samokrytykę .................................!
Zycze dalszego igrania z ludzkim życiem.
Baw sie dobrze ż................ d..................!
Na CHWAŁĘ WSZYSTKIM STRAŻAKOM NIE BĘDĄCYCH W KSRG

xXxXx998

Post autor: xXxXx998 »

Kolega Podymacz dobrze ze wstawia takie zdjęcia i oby jak najewiecej takich zdjęc ! To Jest Oczernianie OSP ! są inne jednostki które się starają a nic nie maja a Taka jednostka to nie jest wcale jednostka !

dh.michal
Kontakt:

Fistach pisze:To i ja dorzucę swoje trzy grosze w tym temacie.

...
dh.michal pisze:czyli że nie robią tego pierwszy raz więc potrafią i bez zabezpieczenia ( straż strażą, ale czy widziałeś kiedyś jak ktoś wchodząc na drabinę zabezpieczał się liną? Ja nie, bo było by to trochę dziwne.)
To że robią to setny raz nic nie znaczy - zachowania owadów nie przewidzisz, czy im coś odwali i tu akurat niezależnie od stażu ratowników środki ochrony indywidualnej należy stosować. Tak samo jak podczas podawania prądów gaśniczych z drabiny. (pętla + karabinek = 75 - 80 zł)

Kończąc odnośnie środków ochrony indywidualnej należy sobie odpowiedzieć na pytanie: co jest najważniejsze w rozpoznaniu na miejscu zdarzenia?
No może trochę źle to ująłem, bo zachowanie owadów, albo siła prądów gaśniczych to inna sprawa mi chodziło o samo wchodzenie na drabinę i chodzenie po dachu bez zabezpieczenia.

Tak po mojemu to PSP wraz z gminami powinni przeprowadzić kontrole w KSRG (ale taką bardziej poważną) , sprawdzić pozyskali sprzętu w jakim stanie jest ogólnie sprzęt oraz ile i jakie mają wyjazdy. I po takim rozpoznaniu powinna być podjęta decyzja o tym czy dana OSP KSRG zostaje czy zabiera jej się przywileje KSRG i daje za to innej (po wcześniejszym sprawdzeniu która lepsza) jednostce OSP w tej samej gminie. Jedni nie wykorzystali swojej szansy to inni ją dostaną.
I to byłoby jedyne rozwiązanie, ale niestety to co my strażacy czy to z OSP czy OSP KSRG czy też z PSP, władza wyższa mam to w głębokim poważaniu. Więc można pisać co się chce ale i tak nic z tego nie będzie jak się coś nie zmieni w zarządzie głównym.

karol1118

Post autor: karol1118 »

Dh.Michale "Tak po mojemu to PSP wraz z gminami powinni przeprowadzić kontrole w KSRG (ale taką bardziej poważną) , sprawdzić pozyskali sprzętu w jakim stanie jest ogólnie sprzęt oraz ile i jakie mają wyjazdy. I po takim rozpoznaniu powinna być podjęta decyzja o tym czy dana OSP KSRG zostaje czy zabiera jej się przywileje KSRG i daje za to innej (po wcześniejszym sprawdzeniu która lepsza) jednostce OSP w tej samej gminie. Jedni nie wykorzystali swojej szansy to inni ją dostaną."
KSRG to nie jest jast przedmiot ze można go jednym zabierać a drugim oddawać. To KGPSP decyduje o włączeniu i wyłączeniu jednostki o ile z wyłączeniem na wniosek właściwej KPPSP nie bylo by większych problemów jeśli jednostka taka przestała realizować zadania KSRG to z włączeniem wyznaczonej zaczną sie duże schody ...
Piękniejszy od ciszy jest tylko dźwięk syreny

dh.michal
Kontakt:

karol1118 pisze: KSRG to nie jest jast przedmiot ze można go jednym zabierać a drugim oddawać. To KGPSP decyduje o włączeniu i wyłączeniu jednostki o ile z wyłączeniem na wniosek właściwej KPPSP nie bylo by większych problemów jeśli jednostka taka przestała realizować zadania KSRG to z włączeniem wyznaczonej zaczną sie duże schody ...
O właśnie jak sam kolega zauważył z wyłączeniem jednostki z KSRG byłyby duże schody i właśnie to jako pierwsze należałoby zmienić, aby to PSP mogło w razie nie wykonywania powierzonych zadań dla OSP KSRG taką jednostkę wyłączyć z systemu. Ale jak też wspomniałem niezmienni to się dopóki nie zmienią się władze ZG ZOSPRP, bo jak widać obecne nie chcą i nie rozmawiają z KGPSP na takie tematy.

Fistach

Tylko szkoda, że podwójnie obrywa się poszkodowanym.

star

Post autor: star »

zastanawia mnie takie coś ...jak powstawał krajowy system.. kto proponował jednostki osp i czy to przypadkiem nie było takie coś że miejscowość gminna to niech będzie w ksrg...bo tak to wygląda niestety..jak większość pewnie wie teraz te jednostki ledwo przędą((NIE WSZYSTKIE ZAZNACZAM)) ale są nie tykalne...te zdjęcia to nie przypadek to codzienność dla większości....krew się gotuje...ale zmieni się zarząd osp rp to może będzie lepiej dla tych co chcą i mają z kim co bardzo ważne

Strazakosp998osp

Post autor: Strazakosp998osp »

Kolego podymacz tak na kogoś łatwo mówić jak jeździ ubrany a tu proszę jakiś druch od was też nie w spodniach od nomexu i co łatwo na kogoś najeżdżać a po drugie to ja na stronkę bym nie dawał tak fotek jak coś jest nie według BHP bo zobaczy to ktoś co nie powinien i będzie kłopot nie mówię że u mnie zawsze jest wszystko BHP ale jak się zdarzy to tylko kierowca ale wtedy z auta nie wysiada bo a jak ktoś chce zobaczyć to zdjęcje to stronka http://osp-wieclawice.pl/ a akcja pożar traw

sloikk
OSP (gm., woj.): Kuźnica Grabowska

Post autor: sloikk »

ja nie zapomnę widoku, jak w mojej wiosce na pożar stodoły przyjechała jedyna gminna osp z krajówki. Po 25 minutach od wezwania byli na miejscu (4km drogi), po tym czasie były już praktycznie tylko zgliszcza i pierwszy wybiegł z auta w zwykłej bluzie, jeansach, ale chociaż kask założył :D po czym zaczął gasić z szybkiego natarcia :D
Awatar użytkownika

Topic author
podymacz
OSP (gm., woj.): Więcławice gmina Michałowice woj. Małopolskie

Post autor: podymacz »

Strazakosp998osp pisze:Kolego podymacz tak na kogoś łatwo mówić jak jeździ ubrany a tu proszę jakiś druch od was też nie w spodniach od nomexu i co łatwo na kogoś najeżdżać a po drugie to ja na stronkę bym nie dawał tak fotek jak coś jest nie według BHP bo zobaczy to ktoś co nie powinien i będzie kłopot nie mówię że u mnie zawsze jest wszystko BHP ale jak się zdarzy to tylko kierowca ale wtedy z auta nie wysiada bo a jak ktoś chce zobaczyć to zdjęcje to stronka http://osp-wieclawice.pl/ a akcja pożar traw
He, he, widzę że jest nieoficjalny quiz "znajdź przypadki łamania BHP w OSP Podymacza"... :lol:
Sam wiem jakie są niedociągnięcia, zwłaszcza że mamy dość duże braki w wyposażeniu osobistym, nie mniej zawsze staramy się być jak najlepiej przygotowani do działań.
A jakby się coś stało, to choćbyś miał założone majtki z Nomeksu to i tak postępowanie zawsze coś wykaże. Prosty przykład: W PSP masz nakaz golenia się do służby. Wiadomo - praca w aparatach. Widziałeś kiedyś żeby strażak OSP wchodzący do działań w sprzęcie ODO golił się w wozie, albo przy szybkim natarciu? :mrgreen:

Łatwo Ci się mnie czepiać, już kiedyś dałeś próbkę swoich umiejętności przy "żółtych gumiakach". Chcesz się skonfrontować, to podeślij stronkę swojej OSP.
Masz manię na moim punkcie, zresztą pamiętam że próbowałeś nawet mnie identyfikować gdzie pracuję itd.

I popatrzcie sami: W moim poscie mamy przykłady złych działań w OSP w KSRG, a tymczasem urażona duma druhów z systemu obraca się w kontrę do mnie.

Ok, w sumie nie mam z tym problemów. W końcu forum jest od dyskusji, nie? :wink:

Fistach

Strazakosp998osp pisze:Kolego podymacz tak na kogoś łatwo mówić jak jeździ ubrany a tu proszę jakiś druch od was też nie w spodniach od nomexu i co łatwo na kogoś najeżdżać a po drugie to ja na stronkę bym nie dawał tak fotek jak coś jest nie według BHP bo zobaczy to ktoś co nie powinien i będzie kłopot nie mówię że u mnie zawsze jest wszystko BHP ale jak się zdarzy to tylko kierowca ale wtedy z auta nie wysiada bo a jak ktoś chce zobaczyć to zdjęcje to stronka http://osp-wieclawice.pl/ a akcja pożar traw
Bardzo łatwo jest coś komuś wypominać i wytykać jak ta osoba nie ma na coś pieniędzy... Ale żeby ubrania posiadać a nie ubierać to już jest skur****two (pomijam sytuacje szczególne). Jak nie używają to niech przekażą do prężnie działających (choć z niektórych stron przyhamowywanych) OSP jak kolegi Podymacza zwłaszcza, że chłopaki są coraz lepiej wyszkoleni.

Z drugiej strony popatrz np. na jednostkę z odcinka 17tego:

http://www.tvr24.pl/program-Strazak_z_OSP-92.html

i mając tyle sprzętu tak zakładają kołnierz...

Swoją drogą jak można kupić kombi zamiast normalnego rozpieracza ramieniowego (pewnie ze względu na agregat)? jak mając 3 narzędzia hydrauliczne można kupić agregat z 1 złączem narzędzia? nie rozumiem...

Strazakosp998osp

Post autor: Strazakosp998osp »

Moje osp nie ma stronki ale nie mówię że jesteśmy zawsze na 100 procent w bhp tylko ze tak jak napisałem u mnie się zdarza że jedzie nie w pełnym umundurowaniu ale tylko kierowca i nie wysiada z auta jak w widocznym miejscu gdzie pełno ludzi ale na pewno bym nie wrzucił do neta zdjęcia oczywiście na swojego. To że moja jednostka jest w KSRG to nie mówię że wszystkie są świetne co należą do KSRG
http://www.beblo.osp.org.pl/index.php?o ... &Itemid=42
oto link jak z jednej jednostki KSRG jeździ ubrany do działań tylko to nie jest ta jednostka co jest jej stronka pozwoliłem sobie akurat z jej strony dać przykład a moje pytanie do was takie dlaczego dowódca z JRG jak przyjeżdża to nic nie mówi do takiego bo ten co jest na zdjęciu to prawie do każdej akcji tak jeździ zdjęcie ostatni rząd pierwsze od lewej
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat